Голова Єврокомісії оголосила п'ятий пакет санкцій проти рф

Європейський Союз підготував п'ятий пакет санкцій проти росії. Про це повідомила голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

"Росія веде жорстоку, нещадну війну, також проти мирного населення України. У цій критичній точці нам потрібно витримати максимальний тиск. Тож сьогодні ми пропонуємо 5-й пакет санкцій", - зазначила очільниця Єврокомісії.

При цьому черговим пакетом санкцій не передбачено повне відключення росії від SWIFT та введення ембарго на російські енергоносії.

Нові обмеження, за словами Урсули фон дер Ляєн, містять такі пункти:

  • заборона на імпорт вугілля з Росії на суму 4 мільярди євро на рік, що скорочує ще одне важливе джерело доходу для РФ;

  • повна заборона транзакцій для 4 ключових російських банків, серед яких ВТБ, другий за величиною російський банк;

  • заборона російським і білоруським суднам на доступ до портів ЄС. Також забороняється проїзд російських і білоруських вантажівок;

  • подальші заборони на експорт на суму 10 мільярдів євро у важливих сферах: передові напівпровідники, машини та транспортне обладнання;

  • конкретні нові заборони на імпорт на суму 5,5 млрд євро;

  • цілеспрямовані заходи, такі як заборона участі російських компаній у державних закупівлях та виключення будь-якої фінансової підтримки, ЄС чи національної, російським державним органам.

Голова Єврокомісії додала, що також будуть введені додаткові персональні санкції. Крім того, країни ЕС обговорюють додаткові санкції на імпорт нафти з рф.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

«Ашан Україна» заявила, що компанія припиняє інвестиції та поставки в рф. У росії спростували цю інформацію