Голова Єврокомісії відхилила запрошення Зеленського і порушила протокол — ЗМІ
Єврокомісія

На думку дипломатів Європейського Союзу, голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн порушила дипломатичну конвенцію, попросивши керівника канцелярії Бьорна Зайберта відповісти на офіційне запрошення президента України Володимира Зеленського відвідати Україну.

Володимир Зеленський звернувся до фон дер Ляєн із запрошенням відвідати Київ для святкування 30-ї річниці незалежності України, а також першого саміту «Кримської платформи», метою якого є відновлення українського суверенітету над півостровом.

Як повідомляє видання Politico, Зайберт надіслав лист-відповідь з відхиленням запрошення під власним підписом, а не під іменем голови Єврокомісії, як це прийнято в дипломатичному протоколі.

«Відхилення запрошення може викликати сумніви у прихильності фон дер Ляєн продемонструвати підтримку Україні в той час, коли Росія накопичує найбільшу кількість військ на своєму кордоні з 2014 року», зазначають у Politico.

Причина відмови у запрошенні — надто насичений робочи графік — також викликала запитання серед дипломатів та чиновників, враховуючи, що заходи у Києві призначені на 23 та 24 серпня, час, коли європейські інституції майже закриті на літні канікули.

Речник Єврокомісії Ерік Мамер відмовився коментувати цей лист. «У нас немає коментарів щодо листування між Комісією та владами третіх країн», — сказав Мамер.

Руки геть від України. Найбільша фракція Європарламенту попередила Путіна