Голова Служби зовнішньої розвідки назвав головні завдання путіна

Голова Служби зовнішньої розвідки Олександр Литвиненко розповів, які завдання ставить путін для перемоги у війні в Україні та у глобальному протистоянні із Заходом. Своє бачення розвідник описав у блозі, опублікованому на Інтерфакс-Україна.

«Путін вірить, що не спромігшись перемогти України за три дні у широкомасштабній війні, кремль пройшов точку неповернення у відносинах з Заходом. Вороття немає, путін може лише триумфально перемогти, або нищівно програти», — пише Литвиненко.

За його словами, путін вважає, що відновити російську імперію можна лише у межах глобального перерозподілу світу. Такий перерозподіл може тривати 10-15 років і супроводжуватись конфліктами по усьому світу — різного масштабу і інтенсивності, можливо із використанням ядерної зброї.

Для досягнення цих завдань кремль намагається вирішити чотири глобальні завдання та три в Україні.

Глобальні завдання кремля

По-перше, стверджує Литвиненко, путін прагне забезпечити внутрішню стабільність, мобілізувати населення і економіку, збільшити виробництво  озброєння та військової техніки.

Він вже знищив або маргіналізував ліберальну і ультраправу опозицію. Зараз росія нарощує обсяги військового виробництва і прагне у 2028 році відновити воєнні спроможності, які вона мала на 2022 році. 

По-друге, кремль хоче сформувати альтернативну Заходу коаліцію держав у форматі «Глобального Півдня+». Водночас планується, зокрема посиленням ядерного шантажу, зламати волю Заходу і поставитити його перед вибором: перетворитися на ізольовану фортецю або приєднатися до більшості світового співтовариства. 

По-третє, путін готується до агресії проти інших країн.  Наразі пріоритет — Молдова і країни Балтії: Литва, Латвія, Естонія: вся західна частина колишнього СРСР. У якості приводу можуть використати «порушення прав російськомовних».

По-четверте, росія буде продовжувати роздмухувати конфлікти на Близькому Сході, в Африці і на Балканах. Так, в рф вже готують «експедиційний корпус» із залучення решток ПВК «Вагнер» та спецслужб. Дії псевдо-найманців будуь координуватися із активністю агентури впливу у місцевому істеблішменті, а також пулом політтехнологів та spin-doctors (політичний бек-офіс).

Росіяни, зокрема, прагнуть скористатися послабленням позицій Заходу, насамперед Франції, у Сахелі і в Африці загалом.

Завдання путіна в Україні

Литвиненко пише, що путін прагне захопити якомога більше територій України.  За його словами, війна увійшла у стадію протистоянна на виснаження. Кремль вважає, що має достатньо ресурсів для бойових дій на поточному рівні ще упродовж тривалого періоду, і водночас переконаний, що внутрішні ресурси України «наближаються до повного вичерпання.

Зараз, з подачі ФСБ рф, керівництво рф вважає, що ключ до виграшу рф — внутрішня дестабілізація в Україні.

Для цього Москва вирішила сконцентруватись на трьох завданнях: 

  • тиск по всій лінії фронту із захопленням окремих, політично і медійно важливих точок, зокрема Авдіївки;
  • знищення взимку критичної інфраструктури (електростанції, нафтопереробні заводи, транспортні вузли) для зниження якості життя;
  • підрив суспільної єдності через підживлення амбіцій і провокування військових («лише вони можуть навести лад»), опозиційних політичних сил («тільки вони гідні керувати Україною»).

«В Україні має сформуватись критична маса невдоволення політикою чинної влади. Росіянам байдуже хто прийде до влади після чинного керівництва. Вони переконані, що хто б це не був, він не зможе опанувати ситуацію, а Україна порине у хаос. Зрештою Захід не лише призупинить допомогу, але й вийде на рф з пропозиціями про термінові переговори та призупинення війни», — пише Летвиненко. 

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Буданов пояснив, чому війна може тривати ще довго