Головний розслідувач Bellingcat, заявив, що має список агентів російських спецслужб в Україні

Христо Грозєв, болгарський журналіст і головний розслідувач міжнародної групи Bellingcat розповів в інтерв'ю Дмитрові Гордону, що група Bellingcat складає список російських агентів в Україні, але поки що не вирішила, як опублікувати ці дані.

Гордон запитав у Грозєва, чи відомо про те, що західні спецслужби у якийсь спосіб роздобули список агентів російських спецслужб і взагалі агентів впливу росії на ключових постах в Україні.

«Я чув цю інформацію, але списку не бачив. Але для мене це не дуже дивно. Тим паче до початку війни збільшилися добровільні шпигунства на користь Заходу з російських джерел, тому що багато з них розуміли абсурдність цієї війни для Росії», — відповів Грозєв. 

Він припустив, що західні спецслужби могли отримати список російських агентів в Україні «тими самими каналами, якими ЦРУ [США] та [британська зовнішня розвідка] MI6 отримували інформацію про майбутню війну».

«Я цей список не бачив, але я знаю про інший список, який сам складаю на основі феесбешних та геерушних розслідувань. Зараз ми готуємо розслідування. Ми бачимо не всю картину, не всіх, кого вони курують і завербували, але бачимо підбірку, 20–30 людей і зрозуміло, які люди їм були потрібні. Вони взагалі [діяли] за повним діапазоном — від політиків, при цьому не тільки проросійського складу, а й націоналістичного і навіть соціал-демократичного, тобто по повній програмі, до журналістів, на жаль, блогерів тощо», — сказав Грозєв.

Під час інтерв'ю Грозєв заявив, що має певний список  агентів російських спецслужб в Україні. Зокрема агентом кремля він назвав Тараса Козака, нардепа від «Опозиційної платформи – За життя», який втік з України.

Більше прізвищ він не назвав, але уточнив, що у цьому списку — «відомі прізвища», водночас людей, які входять до керівництва України, у ньому немає.

«Такі люди навряд чи були на кураторській нитці 5-го відділу [ФСБ РФ]. Якщо такі люди є (а я вважаю, що вони є), то їх курували на вищому рівні», — сказав Грозєв.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Розслідувач Bellingcat розповів, у чому головна слабкість російської армії
Bellingcat створили інтерактивну карту зруйнованих росією цивільних об’єктів в Україні