Голуб подолав 13 тис. км з США до Австралії. А там його хочуть вбити
Channel 9

Спортивний голуб з США подолав 13 тис. км і опинився в австралійському Мельбурні. Але вражає не тільки це. Зараз суворі карантинні органи Австралії хочуть знищити далекого гостя через небезпеку, яку він нібито становить для місцевої екосистеми.

Виснаженого голуба з блакитною позначкою на нозі у своєму дворі 26 грудня виявив мешканець Мельбурну Кевін Селлі-Берд. З’ясувалось, що птах зник з перегонів у американському штаті Орегон 29 жовтня. Експерти вважають, що він перетнув Тихий океан і дістався Австралії на вантажному кораблі. Адже здійснити переліт на таку відстань голубові майже нереально, пише АР.

Найдальший політ голуба, про який відомо, зафіксували у 1931 році, коли птах вилетів з Аррасу у Франції і дістався в’єтнамського Сайгону. Відстань склала 11,6 тис. км, подорож зайняла 24 дні.

Кевін Селлі-Берд розповів місцевим ЗМІ, що побачив голуба у своєму дворі. Він вирізнявся від звичних для цієї місцевості голубів. До того ж, мав блакитну мітку на нозі. За словами чоловіка, птах був виснаженим і пив воду з фонтанчика. «Я подрібнив печиво й залишив птаху. Наступного дня він повернувся до нашого фонтанчику. Він все ще був знесиленим, тому я зміг його спіймати та роздивитись. Зрештою я почав підгодовувати його кормом для голубів. Думаю, голуб вважає, що якщо має їжу і джерело води, то тут його дім», — каже Кевін. І зізнається, що, незважаючи на своє прізвище (Bird англійською «птах»), не цікавиться пернатими.

Кевін дав прибульцю з Америки ім’я Джо — на честь новообраного президента США.

Тим часом Американський союз спортивних голубів, який базується в Оклахомі, підтвердив, що голуб-мандрівник зареєстрований на власника в Монтгомері, штат Алабама.

Селлі-Берд заявив, що намагався зв'язатися з ним, але поки що не зміг.

Зворушлива історія, яку розповіли ЗМІ, розчулила багатьох, але також привернула увагу австралійських служб карантину, відомих своєю суворістю.

Департамент сільського господарства Австралії заявив, що голубу з США заборонено залишатися в країні, оскільки він «може порушити продовольчу безпеку Австралії та безпеку популяції місцевих диких птахів». 

Представники карантинних органів зателефонували Селлі-Берду і попросили зловити птаха. Чоловік відповів, що Джо вже набрався сил і тепер відлітає, коли до нього наближаються. Проте офіційні органи не здаються і розмірковують над тим, щоб найняти професійного ловця пернатих.

У 2015 році Джонні Депп з дружиною без дозволу ввезли до Австралії двох йоркширських тер’єрів. Карантинні служби погрожували їх приспати і надали 50 годин на те, щоби собак вивезли з Австралії. Деппу довелося винаймати для цього чартерний літак.

Австралійська митниця не дає добро. А просто знищує сумку за $19 тис.