Гонконгська активістка Олександра Вонг повернулася з 14-місячного утримання під вартою
DailyRecord (Hong Kong)

Гонконгська учасниця протестів, яку називають Бабуся Вонг, заявила в суботу, що китайська влада тримала її під вартою у Шеньчжені поза межами Гонконгу. Протягом 1,5 місяців вона, за її словами, зазнавала психічного насильства у центрах утримання, а потім більше року КНР не дозволяла їй повертатися до Гонконгу.

Олександра Вонг, 64 роки, була впізнаваним обличчям на антиурядових акціях протесту в Гонконзі минулого року. Як повідомляє ВСС, вона, сива і в окулярах, часто розмахувала великим британським прапором, але зникла з вулиць приблизно в серпні 2019 року.

Активісти та правозахисні організації висловлювали занепокоєння з приводу її місцеперебування.

Розмовляючи зі ЗМІ вперше після звільнення і 14-денного карантину, Вонг заявила, що її затримала китайська поліція, коли вона намагалася повернутися до свого будинку в Шеньчжені 14 серпня 2019 року.

Шеньчжень — місто субпровінційного рівня в Китаї, розташоване на півдні провінції Гуандун, межує з Гонконгом.

Влада утримувала Вонг приблизно півтора місяці в різних центрах, де до 26 людей спали у кімнатах площею менше 200 кв. футів (18 кв. м). Вонг сказала, що її майже щодня допитували щодо протестів у Гонконгу.

«Я не знала, у якому злочині мене звинувачують», — сказала Вонг.

Муніципальне бюро громадської безпеки Шеньчженя не надало ЗМІ коментарів.

Після утримання за ґратами, за словами Вонг, її наприкінці вересня минулого року відправили до північно-західної київської провінції Шеньсі на п’ятиденний патріотичний табір.

Потім до початку жовтня 2020 року влада забороняла Вонг повертатися до Гонконгу, продовжуючи розслідування до нескінченності. Вона залишилася у своєму будинку в Шеньчжені, де її регулярно відвідували співробітники національної безпеки.

«Я боялася, що мене зупинять на шляху до Гонконгу. Я боялася щодня, що щось може повторитися», — сказала Вонг.

Вонг закликала КНР звільнити 12 активістів, які були перехоплені в морі в кінці серпня владою материкового Китаю, намагаючись втекти на човні до Тайваню. «Мене турбує доля 12 молодих людей; поводження з ними може бути гіршим, аніж зі мною», — додала активістка.

 

Поліція Гонконгу заарештувала дев'ятьох активістів, не згодних з урядом КНР