Google, Amazon та інші. Країни «Великої сімки» домовилася про спільний податок для компаній-гігантів
Getty Images

Група розвинених країн G7, куди входять Німеччина, Франція, Італія, Японія, Канада, Великобританія та США, досягла згоди про оподаткування найбільших світових компаній.

Переговори відбулися у Лондоні. Мінімальний податок тепер має складати не менше 15% в кожній країні. Джо Байден, президент США, пропонував мінімальну ставку у 21%, але його переконали зменшити її, повідомляє The Guardian.

Ріші Сунак, міністр фінансів Великобританії, сказав, що такий податок є більш справедливим і назвав це рішення «історичним». «Після довгих років обговорень міністри фінансів G7 досягли історичної угоди з реформування глобальної податкової системи, яка б відповідала викликам цифрового століття», — сказав він.

Частина співробітників Apple пригрозила звільненням, якщо їх змусять повернутися на роботу в офіс

Домовленість найбільше позначиться на таких технологічних гігантах, як Amazon і Google. Зараз компанії декларують прибуток у країнах із відносно низькими ставками корпоративного податку. 

За новою угодою, компанії будуть сплачувати податки в країнах, де вони продають свої товари, а не там, де вони декларують свій прибуток. До того ж, домовленість дозволить установити мінімальний корпоративний податок на глобальному рівні.

Лідери G7 сподіваються, що їхній приклад наслідують країни G20, куди входять Росія, Саудівська Аравія, Китай та ін. А благодійні організації заявили, що уряди країн занадто довго дозволяли компаніям-гігантам ухилятися від сплати податків тоді, коли потрібно боротися з наслідками коронакризи.

Amazon дозволила своїм співробітникам вживати марихуану