Google запускає на телефонах з Android додаток для дослідження здоров’я
Getty Images

Google оголосив у середу, що запускає новий додаток для телефонів з Android, який дозволить кожному, хто має пристрій, брати участь у медичних дослідженнях. Перше з них, яке називається Google Health Studies, буде присвячене захворюванням дихальних шляхів, зокрема грипу та COVID-19.

Учасники дослідження використовуватимуть додаток, щоб повідомляти про будь-які респіраторні симптоми, заходи безпеки, які вони вживають для запобігання захворюванню, і про те, чи проходили вони тестування на COVID-19 чи грип. Додаток також збиратиме демографічні дані — вік, стать та расу, повідомляє The Verge.

«Ініціатори цього дослідження можуть вивчити тенденції, щоб зрозуміти зв'язок між мобільністю (наприклад, кількістю щоденних поїздок, які людина робить поза домом), і поширенням COVID-19», — пише Google у прес-релізі.

Додаток надсилатиме дані дослідникам, використовуючи техніку, яка називається розподіленим навчанням, яка збиратиме агреговані тенденції з кількох пристроїв, а не отримуватиме інформацію від кожного учасника окремо.

Дослідження здоров'я — це відповідь Google на додаток Apple Research, який працює на пристроях iOS. Минулого року компанія Apple розпочала дослідження менструального циклу, рухливості та здоров'я серця та слуху. Вона також дозволяє дослідникам створювати власні програми для iPhone за допомогою програми ResearchKit.

Дослідження, проведені за допомогою програми, матимуть ті ж застереження, що і дослідження інших комерційних носіїв: вони можуть реєструвати лише тих людей, які можуть придбати такі продукти, як телефон Android. Агреговані дані — це хороший спосіб захистити конфіденційність, але це означає, що дослідники не можуть детально розглянути на інформацію.

Користувачі телефонів Android мають нижчий середній дохід, ніж користувачі iPhone, що може бути корисним для Google Health Studies. «Android представляє, мабуть, більш різноманітний набір даних, [ніж iPhone]. Ми дуже раді можливості використовувати це», — сказав Джон Браунштейн, головний директор з питань інновацій Бостонської дитячої лікарні, який працює над дослідженням разом із Google, у коментарі Stat News.

Компанія Google додала функцію розпізнавання мелодії за мугиканням