Готували заворушення у Києві після Дня Конституції: СБУ затримала організаторів мітингів (фото)
СБУ

Служба безпеки викрила групу громадських «активістів», які готували низку провокацій у Києві 30 червня.

Про це повідомили в СБУ.

За даними слідства, групу очолював співзасновник громадської організації, яка ще з 2015 року організовувала антиукраїнські акції. Головний організатор залучив представників громадських організацій з Києва, Дніпра та інших регіонів. Аби не викрити себе вони комунікували в різних месенджерах, а якщо зустрічалися, то невеликими групами по три особи.

Зловмисники планували під виглядом «віче» оголосити про «усунення від влади» чинного військово-політичного керівництва та захопити будівлю Верховної Ради України та заблокувати її роботу.

Щоб зібрати людей, організатори мали влаштувати в центрі столиці нібито мирне зібрання. Але більшість учасників заходу хотіли використати «втемну» — не розкриваючи їм справжні наміри щодо провокацій.

Інформацію про акцію зловмисники хотіли поширити через українські та іноземні інформресурси. Так, сподівалися розхитати суспільно-політичну ситуацію всередині України.

Служба безпеки завчасно викрила протиправні наміри фігурантів, задокументувала їхню підривну діяльність і затримала організаторів.

Під час обшуків у помешканнях провокаторів виявлено зброю та боєприпаси, мобільні телефони, комп’ютерну техніку та чорнові записи із доказами злочинних дій.

Наразі слідчі Служби безпеки повідомили затриманим про підозру за чч. 1, 2, 3 ст. 109 Кримінального кодексу України (дії та заклики до дій, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади).

Затриманим обрано запобіжний захід – тримання під вартою. Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину та притягнення винних до відповідальності. Зловмисникам загрожує до 10 років тюрми з конфіскацією майна.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Готував удари по ППО: СБУ затримала агента воєнної розвідки рф у Запоріжжі