Греція й Туреччина домовилися про уникнення суперечок у Середземному морі. У НАТО угодою задоволені

Греція й Туреччина домовилися про «військовий механізм», покликаний запобігати конфліктам у Середземному морі, особливо в контексті суперечки щодо покладів газу.

Про це повідомив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг у четвер, 1 жовтня, на своєму акаунті у Twitter.

 

«Я вітаю створення військового механізму НАТО для запобігання конфліктам і зниження ризику інцидентів та аварій у Східному Середземномор'ї. Цього було досягнуто завдяки конструктивній співпраці Греції та Туреччини», — зазначив Столтенберг.

«Цей механізм безпеки може допомогти створити простір для дипломатичних зусиль із урегулювання головної суперечки», — заявив генсек НАТО після зустрічі з представниками Анкари й Афін. Він уточнив, що механізм включає створення гарячої лінії між країнами для вирішення проблемних ситуацій на морі та в повітрі, передає dw.com із посиланням на інформагенцію «Інтерфакс».

Перед тим у Східному Середземномор'ї загострилася суперечка між Грецією й Туреччиною, а також між Туреччиною й Кіпром щодо багатого на поклади природного газу шельфу. Греція звинуватила Туреччину в незаконній розвідці родовищ природного газу поблизу грецьких островів. Анкара заперечувала звинувачення Афін і заявляла, що ця частина акваторії Середземного моря належить до турецького континентального шельфу.

На дії Анкари різко відреагували урядовці Кіпру — вони вимагали у Євросоюзу санкцій проти Туреччини. Через цей конфлікт Євросоюз так і не запровадив санкції проти режиму Лукашенка в Білорусі — Кіпр це рішення заблокував.

Між тим, як ми повідомляли раніше, грецький таблоїд вилаяв Ердогана на першій шпальті. Через образливий заголовок до МЗС Туреччини викликали посла Греції.