Грузинська поліція штурмувала офіс опозиційної партії та затримала її лідера
Getty Images

Грузинська поліція увірвалася в офіси партії опозиційного лідера Ніки Мелії та затримала його зранку у вівторок, повідомляє Reuters.

Це сталося через кілька днів після того, як прем'єр-міністр подав у відставку після розбіжностей щодо того, чи взяти видатного політика під варту.

Мелія — голова партії «Єдиний національний рух». Його звинуватили у підбурюванні до насильства на вуличних акціях протесту в червні 2019 року. Це звинувачення він відхилив як політично вмотивоване.

17 лютого суд у Тбілісі виніс рішення про арешт Мелії за несплату застави 40 тис. ларі ($12 тис.) в рамках справи про заворушення на мітингу в червні 2019 року.

Тоді Міністерство внутрішніх справ оголосило, що відкладає виконання наказу про затримання Мелії після відставки прем'єр-міністра Грузії Гахарії.

На кадрах з офісів партії, опублікованих представництвом Sputnik Georgia, видно, як Мелія забарикадувалася всередині кімнати зі своїми прихильниками, а активісти опозиції зіткнулися з поліцією на вулиці.

За даними агентства «Новини-Грузія», в офісі і у дворі зібралися близько півтори тисячі осіб. Це опозиційні політики і їхні прихильники, які висловили намір «фізично захистити» лідера опозиції, якого влада хотіла заарештувати.

В ході операції правоохоронці застосували сльозогінний газ у офісі партії. За даними телеканалу Rustavi, окрім Мелії, є й інші затримані.

Сам Мелія заявив, що відмовляється добровільно виконувати рішення суду про арешт.

Цей судовий процес спровокував політичну кризу в країні.

22 лютого президент Грузії Саломе Зурабішвілі підписала розпорядження про призначення новим прем'єр-міністром Іраклія Гарібашвілі.

Грузинський парламент прийняв рішення про призупинення депутатської недоторканності Мелії.

«Ми закликаємо як представників політичних партій, так і їх прихильників протестувати мирно, утримуватися від жорстоких дій і не втручатися в рішення суду», — цитує Sputnik Georgia заяву Міністерства внутрішніх справ, посилаючись на наказ мати Мелію. затриманий.

Гахарія, який покинув посаду 18 лютого, заявив, що його рішення було зумовлене незгодою з власною командою щодо наказу затримати Мелію.

Гахарія заявив, що затримання Мелії є неприйнятним, якщо це загрожує розпалюванням політичних розбіжностей у південно-кавказькій країні, де проживає 3,7 мільйона людей.

Парламент Грузії затвердив новий уряд на чолі з Іраклієм Гарібашвілі

Парламент Грузії на пленарному засіданні у понеділок ввечері оголосив вотум довіри уряду на чолі з прем'єр-міністром Іраклієм Гарібашвілі.

Він двічі обіймав посаду прем’єр-міністра. Склад кабміну практично не змінився.

За підтримку уряду проголосували 89 депутатів, двоє були проти. Про це повідомляє «Руставі 2».

У голосуванні не брали участі обрані депутати від п'яти опозиційних партій, які відмовляються увійти в парламент, тому що вважають, що результати парламентських виборів 31 жовтня 2020 року були сфальсифіковані владою на користь правлячої партії «Грузинська мрія».

Саме «Грузинська мрія» запропонувала Гарібашвілі на посаду прем’єр-міністра після відставки Гахарії з власної ініціативи.

До уряду увійшли два нових міністри — оборони Джуаншер Бурчуладзе та регіонального розвитку Іраклій Карселадзе.

38-річний Гарібашвілі був міністром оборони з вересня 2019 року. Після перемоги «Грузинської мрії» на парламентських виборах 2012 року він очолював Міністерство внутрішніх справ, а у 2013-2015 роках був прем’єром.

Представники опозиції заявляють, що після відставки Гахарії у країні мають відбутися дострокові парламентські вибори.

Прем'єр Грузії подав у відставку через арешт і справу проти лідера опозиційної партії