Грузія поверне посла до України через загострення ситуації на Донбасі

Грузія найближчим часом поверне свого посла Теймураза Шарашенідзе в Київ. Грузинський уряд відкликав його у травні 2020 року для консультацій у зв'язку з ситуацією навколо колишнього грузинського президента Михеїла Саакашвілі.

Як повідомив у суботу в ефірі телекомпанії «Руставі-2» міністр закордонних справ Грузії Давид Залкаліані, рішення про повернення в Київ грузинського посла скоро приймуть. «Зараз не час, у такій ситуації, коли навколо України загострюється ситуація, щоб у нас не було на місці посла», — сказав Залкаліані. Він уточнив, що Грузія постарається «динамічно» розвивати відносини з Україною.

У нас дуже багато спільних викликів, постраждали двосторонні відносини, але ми держава, і діємо виходячи з державних інтересів

Остаточне рішення про повернення уряд Грузії вже прийняв.

Політик вважає, що Україна свого часу з розумінням поставилася до відкликання грузинською стороною посла.

Передісторія

МЗС Грузії відкликав з Києва посла Шарашенідзе для консультацій у травні 2020 року в зв'язку з тим, що колишній президент Грузії (2004-2013 рр.) Саакашвілі, який став громадянином України, очолив виконком національної ради реформ України.

Тоді уряд у Тбілісі заявив, що зробив демарш через призначення засудженої в Грузії особи на публічну посаду в Україні. Це нібито не відповідає духу співпраці між країнами.

Залкаліані тоді заявляв, що «призначення стратегічним партнером людини, засудженої і розшукуваної грузинської судовою системою, викликає питання».

Крім того, влада Грузії звертала увагу Києва на те, що Саакашвілі постійно втручається у внутрішні справи Грузії.

НАТО збільшить підтримку України та Грузії