Хакер з Нідерландів каже, що отримав доступ до Twitter Трампа, вгадавши його пароль — з п'ятої спроби
Business insider

Спеціаліст з кібербезпеки з Нідерландів, співзасновник некомерційної організації GDI Foundation Віктор Геверс заявив, що отримав доступ до Twitter президента США Дональда Трампа, вгадавши його пароль — «maga2020!». Це скорочення від фрази «Make America Great Again» — передвиборного гасла Трампа.

Геверс розповів нідерландській газеті de Volkskrant, що вгадав пароль 16 жовтня, на це у нього пішло п'ять спроб. «Я очікував, що мене заблокують після чотирьох невдалих спроб. Або, принаймні, мене попросять надати додаткову інформацію», — розповів експерт. За його словами, обліковий запис Трампа не була захищена двухфакторною аутентифікациєю, що дозволило йому отримати доступ до акаунту.

Віктор Геверс не став нічого писати в Twitter американського президента, але зробив скріншоти, які доводять, що він зміг отримати доступ до акаунту (один з них опублікував TechCrunch). Як етичний хакер (тобто спеціаліст, який попереджує атаки зловмисників), Геверс написав листа президенту США, в якому запропонував Трампу придумати більш довгий пароль і включити двухфакторную аутентифікацію. Серед іншого, експерт звернувся до Агентства з кібербезпеки і безпеки інфраструктури США, ЦРУ, ФБР, Білого дому, передвиборного штаба Трампа і адміністрації Twitter.

На другий день, 17 жовтня, Геверс зауважив, що в акаунті Трампа включили двухфакторную аутентифікацію. Ще через два дні з ним зв'язалася Секретна служба США, якій Геверс переслав всю наявну інформацію. Незабаром після цього в Twitter Трампа змінили пароль.

У компанії Twitter повідомили, що не знайшли ніяких доказів, які підтверджують, що Віктор Геверс дійсно отримав доступ до аккаунту американського президента. У Білому домі заявили, що заява Геверс — «абсолютна неправда».

Це вже другий раз, коли Віктор Геверс отримав доступ до Твіттеру Дональда Трампа. У 2016 році він і ще двоє хакерів змогли потрапити в його акаунт, використавши пароль Трампа, який потрапив у відкритий доступ після злому Linkedin в 2012 році. Це був пароль «yourefired» ( «Тебе звільнено»), що відсилає до фрази Трампа з реаліті-шоу The Apprentice ( «Учень»), яке той вів протягом 11 років.

У минулому Віктор Геверс неодноразово розповідав про серйозні інциденти, пов'язаних з комп'ютерною безпекою. Наприклад, в 2018 році він виявив в Інтернеті базу даних підрядника китайської поліції, яка містила інформацію про стеження за мільйонами уйгурів.

 

Російські хакери вкрали листи Ангели Меркель