Христя Фріланд може стати генсеком НАТО — ЗМІ

Одним із кандидатів на посаду генсека НАТО є віцепрем’єр Канади Христя Фріланд. Про це пише CBC News.

Чотири різних джерела — в Оттаві, Вашингтоні та Брюсселі, де розташована штаб-квартира НАТО, повідомили, що ім'я Фріланд вже кілька місяців обговорюється в міжнародних колах з питань оборони та безпеки як потенційної наступниці нинішнього генсекретаря Єнса Столтенберга. 

«Є кілька дуже кваліфікованих жінок, які були б дуже хорошими кандидатами… Здається, є певний імпульс для того, щоб жінка стала наступним (генсеком)», — сказав високопосадовець НАТО на умовах анонімності. 

При цьому Фріланд відмовилася коментувати ці чутки, заявивши, «вже має дві роботи» — віцепрем’єра та міністра фінансів.

Нового генсека Альянсу обирають кожні п’ять років. Повноваження Столтенберга мали завершитися у вересні цього року, одна їх продовжили на рік через російське вторгнення в Україну.  

Що відомо про Христю Фріланд

Христя Фріланд має українське походження — її мати українка. Вона багато років працювала у журналістиці, доки в 2013 році не пішла у політику. Спочатку вона обралася депутатом парламенту, а в 2015 році розпочала урядову кар'єру, як міністр міжнародної торгівлі Канади.

В 2017 році Фріланд стала міністром зовнішніх справ, а в 2019 — віцепрем’єром. З 2022 року на додачу вона обіймає посаду міністра фінансів.

Фріланд може вільно говорити англійською, українською, російською, польською, французькою, іспанською та італійською мовами.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Борис Джонсон може стати наступним генсеком НАТО — ЗМІ