Хто такий Архип Куїнджі, якому Google присвятив новий дудл 27 січня (фото)
Getty Images

27 січня Google розмістив на головній сторінці новий дудл, який присвятив 180-річчю з дня народження Архипа Куїнджі. Chas News зібрав основні факти біографії та найвідоміші картини художника.

Дудл з Архипом Куїнджі

Майбутній митець народився у 1842 році в Маріуполі в родині шевця-грека. Сім’я Куїнджі була бідною, тому він з дитинства займався підробітками та багато малював.

Один із наймачів юнака помітив його роботи та порадив поїхати в Крим до знаменитого живописця Івана Айвазовського, однак там йому дозволили лише товкти фарби та фарбувати паркан. Тому молодий художник швидко повернувся додому в Маріуполь.

«Хвилі» Архипа Куїнджі

Згодом український сирота вирішив вступити до Імператорської Академії мистецтв в Санкт-Петербурзі. Лише з третьої спроби Куїнджі отримав статус вільного слухача.

У цей же час, 1870-го, він познайомився з художниками-передвижниками, серед яких Іван Крамськой та Ілля Рєпін. 70-ті рокі були розквітом творчості митця, у 1878-му на Всесвітній виставці в Парижі представили роботи Куїнджі, що викликали загальне захоплення. В цьому ж році митець почав працювати над картиною «Вечір в Україні».

«Вечір в Україні»

Згодом Куїнджі вийшов зі складу передвижників та у 1880 році влаштував виставку однієї картини «Місячна ніч на Дніпрі». Захід мав неймовірний успіх, а роботу хотіли купити багато колекціонерів. Однак художник продав її князю Костянтину. 

Місячна ніч на Дніпрі

В наступні роки Куїнджі влаштовував подальші моновиставки, але потім усамітнився та 20 років не показував нікому своїх творів. Лише у 1901 році Куїнджі порушив самітництво і показав учням чотири картини — серед них закінчена «Вечір в Україні». 

Архип Куїнджі був майстром пейзажів та часто використовував романтичні і похмурі елементи. Багато свої полотен він присвятив природі Криму, Дніпру та морю.

Більшість робіт митця зберігаються в державних музеях Росії. Частина — в галереях України, Білорусі, Азербайджану та Вірменії.

Ай-Петрі

Архип Куїнджі — не перший художник, якому Google присвятив дудл. Раніше пошуковик згадав про відомого французького митця Жоржа Сера.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини та публікує дивовижні історії. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

«Вакцинуйтеся. Використовуйте маски. Рятуйте життя». Google присвятив новий дудл вакцинації від COVID-19 (відео)