Hyperloop вперше пройшов випробування із людьми (відео)
Virgin

У неділю, 8 листопада, у Лас-Вегасі надшвидкий транспорт майбутнього — Hyperloop — вперше протестували разом із людьми. Проте швидкість виявилась набагато меншою, ніж та, про яку казали раніше. Та й до реального запуску ще дуже далеко.

Hyperloop — це експериментальна транспортна система. Вона передбачає, що люди подорожуватимуть у капсулі у вакуумній трубці зі швидкістю до 1000 км/год. Принаймні такі цифри називали автори проєкту. Це порівняно зі швидкістю пасажирського літака. Принцип роботи Hyperloop базується на магнітній левітації, яка піднімає вагон поїзда над колією. Магнитна сила змушує вагон рухатись без зайвого опору.

У недільних випробування взяли участь Джош Гігел, головний технологічний директор Virgin Hyperloop, та Сара Лучіан, директор Passenger Experience. Вони проїхали у двомісній капсулі Virgin Hyperloop з ременями безпеки, м’якими сидіннями та невеликими вікнами, розповідає СNN.

Втім швидкість руху виявилась набагато менше тієї, що заявлялась. Virgin Hyperloop досяг лише 160 км/год. В компанії пояснили це тим, что тунель під час випробувань мав довжину тільки 500 метрів, тобто капсулі не було де розігнатися. Представники Virgin завили, що в реальності Hyperloop не розганятиметься до 1000 км/год, але не уточнили, якою саме буде швидкість. В той же час в компанії розглядають цей тест як важливу віху та крок до комерціалізації Hyperloop.

Джош Гігел повідомив, що в майбутніх комерційних системах в однієї капсулі зможуть розміститися 25—30 людей, а за годину система перевозитиме десятків тисяч пасажирів.

Для наступного етапу Virgin Hyperloop збирає гроші на побудову 10-кілометрового випробувального центру у Західній Вірджинії. На це потрібно $500 млн. В компанії розраховують, що система пройде сертифікацію в 2025 або 2026 році і до закінчення десятиліття Hyperloop почне перевозити людей.

Кілька років українське міністерство інфраструктури робило заявило про можливе приєднання України до проєкту Hyperloop. Проте минулого тижня чинний віцепрем'єр Олег Уруський повідомив, що приєднання України до проєкту Hyperloop знято з порядку денного.

НАБУ передало справу проти ексміністра інфраструктури до суду