«Іх там нєт». Євросоюз запитує у Росії, як її радарна станція потрапила до України
ОБСЄ

Євросоюз занепокоєний тим, що місія ОБСЄ на окупованому Донбасі виявила сучасну російську РЛС 51У6 «Каста-2Е1». Таку техніку використовує ЗС РФ.

Як передає «Укрінформ», про це йдеться у заяві Європейського союзу, виголошеній під час засідання Постійної ради ОБСЄ у четвер, 4 березня.

«ЄС із занепокоєнням взяв до уваги той факт, що 15 лютого вперше СММ зафіксувала радіолокаційну станцію 51У6 «Каста-2Е1» поблизу непідконтрольної уряду Бугаївки. Це – високосучасне озброєння, яке використовується РФ, що викликає питання щодо того, як воно потрапила в Україну і чому воно знаходиться в непідконтрольних уряду районах України», — йдеться у заяві.

Також у ЄС висловили занепокоєння з приводу погіршення безпекової ситуації на Донбас, зокрема вбивств українських військових, та закликали Росію вплинути на підконтрольні їй збройні формування.

«Зростає кількість цілеспрямованих обстрілів та збільшується застосування снайперів, що призводить до нових жертв серед українських військовослужбовців. Також є тривожні повідомлення про чергові спалахи порушень режиму припинення вогню біля Донецької фільтраційної станції та інших об’єктів інфраструктури» — заявили в ЄС.

Євросоюз звернувся до обох сторін, аби вони зберігали режим припинення вогню. Про дії росіян єврочиновники написали: «закликаємо Російську Федерацію використати свій великий вплив на збройні формування, які вона підтримує, щоб забезпечити повне дотримання режиму припинення вогню».

15 лютого безпілотник СММ ОБСЄ зафіксував сучасну російську РЛС 51У6 «Каста-2Е1» на полігоні збройних формувань РФ поблизу Бугаївки на окупованій Луганщині.

Спільнота InformNapalm оприлюднила фото, на якому видно, як російські військовослужбовці, які обслуговують цю станцію РЛС, побачивши безпілотник СММ ОБСЄ, поспіхом намагаються замаскувати техніку, накривши її брезентом або плівкою з синьо-жовтими кольорами державного прапора України.

За даними ООН, за період з квітня 2014-го по 31 січня 2021 року внаслідок збройного конфлікту на Донбасі загинули від 13,1 тис. до 13,3 тис. людей.

Волонтери InformNapalm, спираючись на початкові дані цього знімку (30 км від лінії зіткнення, 37 км на південний захід від Луганська), змогли також зробити геолокаційну прив’язку до місцевості та визначити точні координати російської РЛС.

Виробництво РЛС 51У6 «Каста-2Е1» проводилося серійно з 1989-го по 2003 рік на потужностях Муромського заводу радіовимірювальних приладів у Російській Федерації. В Україну як до, так і після розпаду СРСР такі системи не постачалися, тому фіксація цієї техніки на Донбасі є неспростовним доказом агресії РФ проти України, стверджують автори публікації.

Україна попередила місію ОБСЄ, що Росія проштовхує ідею своїх «миротворців» на Донбасі