Іл-80: що відомо про літак «судного дня», який помітили над Москвою (відео)

Спецборт Іл-80, також відомий як літак «судного дня», помітили над Москвою. Він призначений для евакуації вищого військового керівництва та одночасного управління збройними силами в умовах конфлікту повномасштабної війни, зокрема із використанням ядерної зброї. Про це пише Daily Mail.

В міноборони рф ще 29 квітня повідомили, що Іл-80 у супроводі двох винищувачів МіГ-29 візьме участь у параді на честь 9 травня. Також в цей день над Москвою пролетять стратегічні ракетоносці Ту-95МС та Ту-160 «Білий лебідь», здатні нести на борту ядерну зброю.

Daily Mail відзначає, що востаннє Іл-80 брав участь у параді ще в 2010 році. Видання відзначає, що його поява на публіці після довгої перерви є ознакою того, що путін хоче надіслати попереджувальний сигнал Заходу. Участь у параді статегічних ракетоносців також мають продемонструвати ядерну боєготовність рф.

Що відомо про Іл-80

Спецборт Іл-80 розробили наприкінці 1980-х років ще у Радянському союзі на базі пасажирського літака Іл-86. Зовнішньо від свого прототипу він відрізняється відсутністю ілюмінаторів та посиленою конструкцією крил та корпусу.

При цьому на літаку повністю відсутнє озброєння. Його захист мають забезпечувати винищувачі.

Іл-80 на параді у Москві в 2010 році

Усього в СРСР, а потім вже в рф побудували чотири Іл-80. Два з них мають спеціальну штангу для дозаправки у повітрі.

Відомо, що один з літаків пройшов модернізацію у 2015 році, натомість інший потрапив у гучний скандал в 2020 році. Тоді стало відомо, що з Іл-80, який проходив плановий ремонт у Таганрозі, викрали 39 блоків устаткування для зв’язу.