Ілон Маск показав на свині, як працює чіп, вживлений в мозок

У п'ятницю, 28 серпня, Ілон Маск продемонстрував досягнення своєї команії Neuralink в розробці інтерфейсу «мозок-комп'ютер».

Під час презентації бізнесмен показав живу свиню Герті, в мозок якої був імплантований мікрочіп розміром 23 на 8 мм. Свинка нюхала предмети, а сигнали з її чіпа виводилися у вигляді графіки. «Це здорова і щаслива свиня з імплантом, який стоїть вже два місяці і прекрасно працює», — зазначив на презентації Маск. Також публіці показали іншу свиню, Дороті. В її мозок також був вставлений мікрочіп, а потім витягнутий. Як повідомляється, без будь-якої шкоди для здоров'я тварини.

Який практичний сенс такого чіпування? Маск пояснює, що з'єднання мозку і комп'ютера за допомогою чіпа допоможе людям долати неврологічні захворювання (хвороба Альцгеймера, деменція), боротися з безсонням, а паралізованим управляти комп'ютером силою думки. Плюс всякі «плюшки», на кшталт виклику Tesla, прослуховування музики і гри в ігри. Кінцева амбітна мета — об'єднати мозок людини зі штучним інтелектом. Правда, з верховенством людини, щоб все-таки уникнути повстання машин і поневолення штучним інтелектом.

Neuralink

Маск розповів, що чіп в мозок людини можна імплантувати навіть без анестезії. Операція триватиме близько години, і в той же день чіпована (і щаслива!) людина зможе відправитися додому. Заряджатися чіп буде бездротовою зарядкою.