Ілон Маск та антисемітський скандал: чому рекламодавці йдуть з соцмережі Х
flikr / Daniel Oberhaus

Кілька провідних компаній вирішили призупинити рекламні контракти з X (раніше Twitter) на тлі антисемітського скандалу навколо соцмережі та її власника Ілона Маска.

Про це пише BBC

Першою свою рекламу з платформи забрала компанія IBM після того, як виявила свої оголошення поряд з пронацистськими публікаціями. Далі аналогічні рішення ухвалили Apple, Disney, телекомунікаційна корпорація Comcast і Warner Brothers Discovery, Європейська комісія, телевізійна мережа Paramount і кіностудія Lionsgate.

Як передає Washington Post, Apple була найбільшим рекламодавцем платформи — у першому кварталі 2022 року завдяки компанії Х отримала $50 млн прибутків. 

Після цього Ілон Маск пообіцяв «подати термоядерний позов проти Media Matters і всіх тих, хто брав участь у цій шахрайській атаці на нашу компанію».

Як Ілон Маск опинився у центрі скандалу

15 листопада власник X (Twitter) Ілон Маск підтримав твіт користувача, який написав, що «спільноти євреїв поширюють ненависть до білих людей» і хочуть наповнити країну небілими людьми, щоб витіснити біле населення. Мільярдер тоді написав: «Ви сказали істинну правду».

Потім він додав, що його коментар стосується не усіх євреїв, а Антидифамаційної ліги та подібних організацій, які «де-факто пропагують антибілий расизм, антиазіатський расизм чи будь-який расизм».

Після цього представник Білого дому Ендрю Бейтс заявив, що президентська адміністрація найрішучішим чином засуджує «цю огидну пропаганду антисемітської та расистської ненависті».

17 листопада ліворадикальна організація Media Matters for America заявила, що у своїм коментарем Маск схвалив антисемітську теорію змови, відому як «білий геноцид». У ній стверджується, що євреї нібито систематично планують заохочувати імміграцію до країн Заходу, щоб створити демографічні зміни.

Вона також повідомила, що побачила на X (Twitter) рекламу, за яку компанії заплатили гроші провідні компанії, поруч із постами, в яких цитують Гітлера, звеличують нацистів і заперечують Голокост.

Генеральна директорка соцмережі Лінда Яккаріно у відповідь запевнила, що Х має «чітку позицію»: дискримінація повинна припинитися за всіма напрямками.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Ілон Маск опублікував глузливий жарт про Зеленського. Як відреагували в мережі (фото)