Індія призупиняє експорт вакцин для всього світу
Getty Images

Індія тимчасово затримала основний експортний обсяг вакцин від коронавірусу виробництва Serum Institute of India (SII), найбільшого у світі виробника вакцин, заради задоволення внутрішнього попиту, викликаного розповсюдженням всередині країни коронавірусної інфекції.

Про це повідомляє Reuters.

Такий крок індійського уряду вплине на постачання вакцин у бідні країни за ініціативою СOVAX, яку підтримує ВООЗ. Саме за допомогою цієї ініціативи повинні отримати вакцини проти COVID-19 понад 180 країн. На сьогодні COVAX отримав 17,7 мільйона доз CoviShield від SII із 60,5 млн доз, які Індія відправила на експорт загалом.

«Ніякого експорту, нічого до того часу, поки ситуація в Індії не стабілізується. Уряд не піде на таке у той момент, коли стільки потрібно щепити в Індії», — говорить одне з джерел Reuters.

Як стверджують джерела агенції, уряд Індії вимагає від SII у найкоротші терміни поставити 141 млн доз вакцини для проведення вакцинальної кампанії всередині країни. Згідно з даними Міністерства закордонних справ Індії, останню партію вакцини проти COVID-19 на експорт відвантажили 18 березня.

Тим часом в Україні

Паралельно з появою інформації Reuters Михайло Радуцький, депутат від «СН», голова комітету ВР з питань охорони здоров’я, написав у себе на Facebook про те, що постачання наступної партії вакцини CoviShield до України може бути відкладено на певний термін.

Начебто, причина цього — інформаційна кампанія, розгорнута проти індійської вакцини у нашій країні. За його словами, МЗС отримало лист від посольства Індії, у якому підкреслюється неприпустимість дискредитаційних заяв стосовно Індії як виробника медичних препаратів та вакцини CoviShield, що постачається до України.

За словами Радуцького, «на зрив співпраці з Індією працювали як одіозні проросійські політики, так і псевдопатріотичні політичні лідери, які роблять все для повернення до влади на тлі дестабілізації країни. Всі ми пам’ятаємо ганебну заяву одного з таких діячів, яку він зробив під час засідання погоджувальної ради ВРУ. Це була свідома цинічна гра на зрив поставок вакцин і блокування кампанії з вакцинації. Ця людина прирекла на загибель тисячі українців заради задоволення власних політичних амбіцій».

 

Постачання наступної партії вакцини AstraZeneca (CoviShield) до України може бути відкладено на певний термін. Причина...

Posted by Михайло Радуцький on Wednesday, March 24, 2021

Скоріш за все, Радуцький мав на увазі Петра Порошенка, п’ятого президента України та лідера фракції «Європейська солідарність», який під час погоджувальної ради 2 березня, розповів, що його знайомі лікарі називають CoviShield «гівном».

Цікаво, що майже одночасно з постом Радуцького, інформацію про можливий зрив поставки вакцини в Україну з посиланням на анонімні джерела в Офісі президента оприлюднило РБК-Україна.

На звинувачення Радуцького у своєму Facebook вже відповіла Ірина Геращенко, депутат від «ЄС».

«Індія зупинила експорт вакцин для всього світу через погіршення епідеміологічної ситуації вдома і очевидне збільшення власних потреб. Кожна країна сьогодні демонструє вакцинний націоналізм, дбаючи про найширше щеплення власного населення. І тільки українська влада воює з вітряками, бреше, шукає чорних котів і кляне «невістку». Це просто класичний фейк від влади, гідний поповнити колекцію для їх міністерства дезінформаціі», — написала вона.

Не все так погано

Наше джерело, наближене до керівництва МОЗ, пояснює, що обмеження експорту більш за все позначиться на постачанні індійських вакцин за ініціативою COVAX. Законтрактовані Україною 1,5 млн вакцин до цієї ініціативи відношення не мають і закуплені на комерційній основі — через посередництво британського закупівельника Crown Agency.

«Уряд Індії купує вакцину SII у 5-8 разів дешевше, ніж на комерційному ринку. Тому виробник зацікавлений скористатися будь-яким приводом, щоб призупинити відвантаження вакцин через державного дилера, зокрема за програмами ООН, як-то COVAX», — говорить співрозмовник Chas News.

Він не виключає, що відвантаження Соvishield Україні може бути призупинено на деякий час, але не зірвано як таке, бо під законтрактованою Україною партією стоїть гарантія Crown Agency — британського посередника з бездоганною репутацією. «Навіть та партія, що вже потрапила в Україну, просто зависає на складах, позаяк МОЗ не в змозі запровадити ефективну логістику вакцинації», — зазначає він.

Вакцинація збилася з графіку. Українці зробили на 100 тис. щеплень менше, ніж заплановано