Інститут національної пам'яті Польщі критикує Тернопіль за «стадіон Шухевича»

Інститут національної пам'яті Польщі розкритикував владу Тернополя за перейменування міського стадіону на честь лідера Української повстанської армії Романа Шухевича.

Польські вчені заявили, що Шухевич «відповідальний за геноцид польського цивільного населення на Волині і у Східній Малопольщі».

В польському Інституті заявили: «Шухевич як провідник ОУН був одним з особливо затятих прихильників жорстоких чисток і фізичного знищення польського населення. Українське прославляння Шухевича ображає пам'ять польських, єврейських і українських жертв українських націоналістів ОУН-УПА». В заяві інституту в Twitter також написали, що «антипольська етнічна чистка, проведена українськими націоналістами, мала характер геноциду».

Про інші реакції на назву «стадіон Шухевича»

В МЗС України відреагували на висловлювання посла Ізраїлю щодо стадіону Шухевича. Дипломати наголошують, що дипломати повинні працювати над зміцненням дружби та взаємної поваги між українським та ізраїльським народами, а не навпаки.

Міський голова Тернополя Сергій Надал вважає, що посол Ізраїлю в Україні, який обурився присвоєнням імені Шухевича стадіону, став заручником «радянської історіографії». Щодо самого Шухевича мер нагадує, що з вересня 1942-го по лютий 1943 року родина Романа Шухевича переховувала в своєму будинку від переслідування нацистами сусідську єврейську дівчинку Ірину Райхенберг.

Скасовувати своє рішення місцева влада не буде.

Польське місто Замостя призупинило відносини з Тернополем і відмовилося від спільного проєкту з містом через надання стадіону імені головнокомандуючого УПА. Про це на Facebook написав президент (мер) міста Замостя Анжей Внук.

Замостя припиняє реалізацію разом з Тернополем європейського гранту для проєкту «Спільна історія Тернополя і Замостя» на майже 69 тис. Обидва міста мали реалізувати проєкт, для якого вони отримали фінансування з фондів ЄС в рамках Програми прикордонного співробітництва «Польща-Білорусь-Україна». Його вартість становила 68 713.

Саме на цьому стадіоні в Тернополі 12 травня має відбутися фінал Кубку України з футболу сезону-2020/21.

Ізраїль вимагає від Тернополя скасувати надання міському стадіону імені Романа Шухевича (оновлено)