Інструктори з Великої Британії, Данії, Канади, США та Швеції тренуватимуть військово-морський флот ЗСУ
gov.uk

Представники командування підготовки Командування ВМС ЗС України обговорили з представниками штабу британської тренувальної місії «Орбітал» координацію спільних заходів.

Сторони готуватимуть особовий склад й підрозділи українського військового флоту у 2021 року. Працюватимуть й іноземні інструктори, повідомляє інформагентство Міноборони України АрміяInform.

Штаб тренувальної місії ЗС Великої Британії «Орбітал» забезпечує координацію заходів для ВМС ЗС України від держав-партнерів.

Наступного року до проведення курсів підготовки особового складу й підрозділів ВМС ЗС України залучаться такі держави-партнери України, як Велика Британія, США, Канада, Швеція й Данія.

Український флот назвав своїм пріоритетом підготовку корабельно-катерного складу, підрозділів морської піхоти й оперативну підготовка штабних офіцерів. Значну увагу приділятимуть підготовці інструкторів ВМС ЗС України. Головна ідея проведення курсів підготовки за участі іноземних інструкторів полягає у підвищенні бойових та оперативних спроможностей національного флоту.

У 2021 році для особового складу Флотилії та Морського командування ВМС ЗС України проведуть курси з підготовки вахтових офіцерів, питань висвітлення надводної обстановки, логістичного й оперативного планування. Також планують менторську допомогу з питань боротьби за живучість корабля.

Для морської піхоти сторони спланували курси з підготовки снайперів, контрснайперської боротьби, амфібійних операцій і практичних дій в урбанізованій місцевості та в умовах поганої видимості. Крім того, очікується, що будуть курси підготовки для морської авіації та інструкторів Водолазної школи.

Передісторія

Міністр оборони Великої Британії оголосив, що британське оборонне відомство вирішило подовжити термін спеціальної місії військового вишколу в Україні ще на три роки, до березня 2023 року. Міністерство оборони Великої Британії назвало здійснення своєї місії військового вишколу в Україні проявом налаштованості на підтримку територіальної цілісності України.

Навчально-тренувальна місія або операція «Орбітал» (Operation Orbital) проводиться з 2015 року в рамках співпраці між оборонними відомствами України та Великої Британії. Через навчально-тренувальну програму «Орбітал» пройшло близько 10 тисяч військовослужбовців ЗСУ. Зараз в Україні знаходяться близько 100 інструкторів із Великої Британії. Інструктори з британської армії, більшість з яких має досвід участі в бойових операціях в Іраку і Афганістані, навчають військовослужбовців ЗСУ діям в обороні відповідно до сучасних вимог стандартів НАТО.

Британські винищувачі перехопили російські літаки Ту-142 над Північним морем