Інвалідність по зору: які хвороби є підставою та як оформити статус

Зір забезпечує людям близько 90% інформації про довкілля. Тому серйозні пошкодження цього органу часто призводять до отримання інвалідності.

В залежності від тяжкості зорових порушень особі можуть призначити одну з трьох груп інвалідності.

Chas News пояснює, як можна оформити інвалідність по зору та які захворювання можуть бути підставою для цього.

Як визначають групи інвалідності по зору

Група інвалідності визначається на основі того, наскільки серйозно порушення зору обмежує життєву активність та можливість самостійного функціонування.

Інвалідність по зору надають як людям із захворюваннями, так і тим, хто постраждав через травми, а також особам із вродженими вадами органів зору.

Перша група інвалідності по зору

Ця група призначається тим, хто повністю втратив здатність до самостійного обслуговування. Зазвичай це люди з повною сліпотою або глибокими порушеннями зору, які не дозволяють жити без постійної допомоги інших.

Друга група інвалідності

Призначається особам із суттєвими, але не повними порушеннями зору, які можуть піклуватися про себе, але мають значні обмеження. Це можуть бути люди з тяжкими ураженнями одного чи обох очей, або ті, чиї вади частково коригуються окулярами або лінзами.

Третя група інвалідності

Цю групу призначають особам із помірними порушеннями зору. Хоча їхній зір може відновлюватися за допомогою сильних коригувальних засобів, такі люди все ж потребують соціальної допомоги та підтримки.

Як оформити інвалідність по зору

Перш за все, потрібно звернутися до закладу охорони здоров’я за місцем проживання після встановлення діагнозу. Там хворому підтвердять стійкі порушення функцій організму та видадуть направлення на експертне обстеження у медико-соціальну експертну комісію (МСЕК) Міністерства охорони здоров’я України.

Після отримання документів, протягом семи днів мають зробити медичний огляд усього організму. Якщо людина не може прибути на огляд особисто, його можуть провести за місцем проживання.

Лікарсько-консультативна комісія надає направлення до лікарні за формою 088/о. До МСЕК подають документи, що підтверджують основний діагноз: виписки з лікарень, амбулаторної карти, результати спеціальних досліджень.

На МСЕК також потрібно принести паспорт, завірену копію трудової книжки та копії посвідчень ліквідатора аварії на ЧАЕС чи учасника бойових дій, якщо є.

Комісія у повному складі проводить засідання та колегіально ухвалює рішення. Після цього особі видають довідку про визнання інвалідності або про втрату професійної працездатності, а також індивідуальна програма реабілітації, якщо інвалідність надана.

Через два-три дні до органу, в якому особа перебуває на обліку як отримувач пенсії, надсилають виписку з акта огляду МСЕК. Також до органу соціального страхування надходить виписка з акта огляду та індивідуальна програма реабілітації щодо втрати професійної працездатності.

Як оформити інвалідність в Україні

У разі незгоди з рішенням комісії протягом місяця можна подати письмову заяву до обласної комісії.

Комісія, що проводила огляд, або управління охорони здоров’я у триденний строк після надходження запиту має надіслати всі наявні документи на розгляд обласної, центральної міської комісії. Вона протягом місяця з дня подання документів проводить повторний огляд заявника та ухвалює відповідне рішення.

Рішення обласної, центральної міської комісії може бути оскаржене до МОЗ.

Як оформити інвалідність в Україні у 2024 році під час війни

У 2024 році, під час війни, процес оформлення або продовження інвалідності дещо спростили. Зараз не потрібно їздити до інших міст чи лікарень, збираючи велику кількість документів. Влада продовжила термін дії вже наданих інвалідностей на період воєнного стану.

Протягом війни і ще шість місяців після її завершення українські громадяни можуть звертатися до медико-соціальної експертної комісії (МСЕК) для встановлення інвалідності дистанційно, тобто заочно. При цьому місце проживання чи фактичне перебування людини не має значення.

Щоб оформити або продовжити інвалідність, необхідно звернутися до лікаря, який надає медичну допомогу. Якщо виникає потреба, саме цей лікар оформлює направлення до МСЕК.

Для внутрішньо переміщених осіб (ВПО) процес ще простіший: немає необхідності укладати декларацію з лікарем, який видає направлення на комісію.

Перелік медичних показань для отримання інвалідності по зору

Підставою для присвоєння групи інвалідності є захворювання, що призвели до значної втрати зору або сліпоти. Серед таких хвороб — катаракта, глаукома, вікова дегенерація жовтої плями, помутніння рогівки, сліпота через неконтрольований діабет та інші подібні стани.

Однак в офіційних документах, які регулюють надання груп інвалідності, вказуються не конкретні захворювання, а їхні наслідки, які підтверджені лікарями.

Для отримання першої групи інвалідності

Людина повинна мати діагноз сліпоти на обидва ока (гострота зору після корекції нижче 0,1 або концентричне звуження полів зору до 25 градусів від точки фіксації), а також супутні патології, що роблять її повністю залежною від сторонньої допомоги.

Також до цієї категорії належить двобічний анофтальм — відсутність обох очей або вроджені рудиментарні очні яблука.

Для отримання другої групи інвалідності

Необхідно мати стійкий повний птоз на обох очах, який не піддається лікуванню, а також незворотні зміни в очах, де гострота зору становить від 0,05 до 0,08 або поле зору звужене до 20 градусів.

Це також може стосуватися незворотного погіршення зору з опущенням верхніх повік на обидва ока.

Для отримання третьої групи інвалідності

Цю групу надають при сліпоті на одне око, де гострота зору з корекцією становить 0,05 і нижче або при звуженні поля зору до 10 градусів.

Повний перелік станів, що дають підставу для інвалідності по зору, можна знайти на сайті Міністерства охорони здоров’я України.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Як особам з інвалідністю відновити втрачені документи МСЕК