Ірак скасував авіасполучення з Білоруссю через можливі «схеми» з нелегальною міграцією
Getty Images

Ірак скасував авіасполучення з Білоруссю, аби розслідувати можливі «схеми» з нелегальним ввезенням іракських мігрантів до Литви. 

Про це повідомило литовське видання BNS. 

Посол ЄС в Іраку Мартін Хут заявив, що рейси до країни скасовують, як мінімум, на найближчі 10 днів.

Він додав, що таке рішення пов'язане з появою інформації про організацію «схем» з незаконного ввезення іракських мігрантів до Литви через кордон Білорусі.

За словами посла, уряд Іраку формував спеціальний Комітет для розслідування інформації.

Як структури Лукашенко створили бізнес на нелегалах з близькосхідних країн

За даними прикордонної служби Литви, з початку року 3 027 мігрантів з Білорусі намагалися незаконно потрапити до Литви. З них 1 910 були громадянами Іраку або були названі такими. Серед них був 191 громадянин Конго, 129 людей із Камеруну, 83 — із Росії, 81 — з Ірану, 71 — з Сирії, ще 77 осіб мають громадянство Афганістану та інших країн.

За словами міністерки внутрішніх справ Литви Агне Білотайте, білоруські прикордонники сприяють переміщенню нелегальних мігрантів з Іраку через кордон країни в Литву. Вона розповіла, що чотири рази на тиждень зі Стамбула і Багдада літають рейси до Мінська, звідки мігранти прямують у бік Литви. «Путівка» на такий квиток через кордон досягає $15 тис. за одну людину та $30 тис. — за сім'ю. 

За інформацією глави Служби охорони державного кордону Литви, до міграційних «схем» можуть бути причетні й представники інших відомств Білорусі.

Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс вже звинувачував режим Лукашенка у розпалюванні «гібридної війни проти Європи». За його словами, білоруські туристичні агенції приваблюють мігрантів подібними «турами» до Литви. Таким чином Лукашенко намагається помститися країні за прикриття лідерів білоруської опозиції. 

Раніше країна відмовила на запит Білорусі видати опозиціонерку та суперницю Лукашенка на виборах Світлану Тихановську.

Україна надасть Литві колючий дріт для облаштування кордону з Білоруссю