Іран навмисно приховував причину авіакатастрофи літака МАУ
Слово і діло

Влада Ірану з самого початку знала причину авіакатастрофи літака компанії МАУ у січні 2020 року. Вона навмисне приховувала її, повідомляє The New York Times.

Видання отримало аудіозапис розмови глави МЗС Ірану Мохаммада Джавада Заріфа з журналістом Саїдом Лейлазом.

Під час бесіди Заріф заявив, що Корпус вартових ісламської революції одразу зрозумів, що їхні ракети потрапили в літак, але зізналися в цьому тільки через три дні.

Після того, як літак збили, Заріф був присутній на засіданні ради національної безпеки з двома вищими військовими командирами і сказав, що світ вимагає пояснень авіакатастрофи.

За словами міністра, військові командири зажадали від нього написати у Twitter, що версія про ракетний удар не відповідає дійсності. Чиновник згадав, що просив сказати йому правду про те, чи правда іранська ракета потрапила в український літак.

«Я сказав: «Якщо в літак влучила ракета, повідомте нам, щоб ми побачили, як ми можемо вирішити цю проблему. Бог мій свідок, вони (військові — Прим. ред.) відреагували так, як якби я заперечував існування Бога», — сказав Заріф.

На записі міністр кілька разів говорить про те, що озвучена ним інформація не для публікації.

Заріф стверджує, що його роль як члена уряду Ірану є досить умовною, оскільки позиція МЗС і заяви залежать виключно від верховного лідера і Корпусу вартових ісламської революції.

Передісторія

Літак Boeing 737-800 авіакомпанії МАУ рейсу «Тегеран-Київ» силовики Ірану збили вранці 8 січня 2020 року відразу після вильоту з аеропорту столиці Ірану.

Загинули всі 176 осіб на борту. Серед загиблих — 11 громадян України. Більшість жертв були громадянами Ірану і Канади.

На четвертий день після катастрофи Іран офіційно визнав, що літак МАУ збили його військові.

Розшифровка бортових самописців літака МАУ підтвердила, що лайнер був справний і зазнав аварії через влучання двох ракет протиракетної оборони.

Згідно із записом, перший ракетний вибух завдав літаку значні пошкодження, але двигуни не відключилися, а пілоти все ще намагалися контролювати політ.

Згідно з фінальним звітом, підготовленим Іраном, причиною трагедії стала помилка оператора протиповітряної оборони, який сприйняв літак як «ворожу ціль».

Україна не згодна з цією позицією і вимагає від Ірану допуску до розслідування і грошову компенсацію.

Іранська прокуратура висунула десяти чиновникам обвинувачення в причетності до знищення українського літака. Їхні посади влада країни не розкриває.

16 квітня секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данилов заявив, що відмова Ірану надати повний доступ до розслідування обставин збивання демонструє, що літак збили навмисно.

Іран навмисно атакував літак МАУ — секретар РНБО