Іран обстріляв війська США. Росія перед тим висунула нові вимоги щодо ядерної угоди з Тегераном

Росія вдалася до ядерного шантажу Заходу не лише стосовно України, а і стосовно Ірану. Кремль висуває нові вимоги західним країнам стосовно нової «ядерної угоди» із Іраном. Захід вимушений взяти паузу  у переговорах, які тривали майже рік, і вважає, що нові вимоги Кремля можуть знищити весь переговорний процес.

Про це перед обістрілом американських позицій в Іраку з території Ірану писали на сайті Politico.

А уже за кілька годин після заяв західних дипломатів щодо вимог Росії Іран обстріляв балістичними ракетами, як повідомляють, базу військово-повітряних сил США у Іраку в місті Ербіль. Також ракети упали неподалік від американського посольства. Щонайменше було випущено 14 ракет, повідомляють ЗМІ. 

Український військовий журналіст Роман Цаплієнко написав у своєму Telegram-каналі, що кінцевим вигодонабувачем обстрілів може бути Росія - "В іранських телеграм-каналах публікують дописи на підтримку Z і V цією атакою. Телеграм-канал «Sabereen News», який оприлюднив допис, є антиамериканським дезінформаційним ресурсом, розрахованим на іракську аудиторію".

Раніше Кремль запропонував Ірану збагачувати свій уран на території Росії - і таким чином подолати кризу довкола ядерної програми, повідомлялa Deutsche Welle. 

Нові вимоги Росії

«Угода з Іраном може провалитися через вимоги Росії, заявили  Франція, Великобританія і Німеччина. Росія вимагає захисту від західних санкцій для свого майбутнього бізнесу з Іраном»  - під таким заголовком вийшла стаття у Politico 12 березня.

Турецьке державне агенство "Анадолу" повідомляло що голова російського МЗС Сергій Лавров вимагає письмових гарантій від Заходу починаючи від 5 березня цього року. 

Переговори із Іраном намагалися проводити увесь 2021 рік, але вони зривалися час від часу. Західні країни наприкінці минулого листопада повернулися до переговорів з Іраном щодо продовження угоди зразку 2015 року (так званий «Спільний комплексний план дій», JCPOA) про те, що Іран зменшить свою ядерну програму в обмін на пом’якшення санкцій. Переговори почалися, оскільки перед тим екс-президент США Дональд Трамп заявив, що виходить із ядерної угоди, адже вона є марною і не обмежує Іран. Євросоюз на це не погодився і вирішив продовжити співпрацю із Тегераном. Переговори ідуть у австрійському Відні.

Від себе Chas.News прокоментує, що Росія є відомим партнером Тегерану і до неї іноді звертаються з проханням поговорити із мусульманськими лідерами, аби ті були поблажливіші. Зараз Захід розглядає шляхи відмови від російської нафти, а Тегеран міг би стати її альтернативним поставником.

«Розчаровує те, що координатору ЄС довелося призупинити переговори у Відні. На столі лежить справедлива і всеосяжна угода, готова до підписання», - заявили Франція, Великобританія і Німеччина.

Росію не згадують. Винні "зовнішні чинники"

Європа нічого не сказала, що переговори зупинили через раптові вимоги Росії. Але відомо, що Москва раптово заявила – «хоче гарантій, що російські ділові відносини з Іраном ніколи не підпадуть під санкції США та ЄС».

Жозеп Боррель, верховний представник Європейського Союзу з питань закордонних справ і політики безпеки, теж не згадував  Росію. Він заявив, що «пауза потрібна, зважаючи на зовнішні чинники».

Додамо, що на початку березня цього року голова МАГАТЕ Рафаель Гроссі відвідав Іран і дійшов угоди щодо декларації трьох раніше незадекларованих ядерних об'єків на території Ірану. 

Раніше, писали у Foreign Policy, росіяни заявляли, що вторгнення в Україну не заважатиме переговорам у Відні.

«Ми прагматичні. На віденських переговорах ми ніколи не обговорюємо Україну», - заявляв у грудні голова російської делегації на переговорах Михайло Ульянов.

Однак Foreign Policy пише навпаки, що пауза у переговорах була використана Іраном та США для переговорів щодо поставок сирої нафти і навіть певне порозуміння було знайдене

Разом з тим, представник Держдепу США Нед Прайс уже заявив, що «нові» санкції проти Росії (ймовірно, маються на увазі санкції через вторгнення в Україну) жодним чином не пов’язані із JCPOA і не повинні мати впливу на її умови чи на імплементацію.

«І ми не маємо на меті ні пропонувати Росії нічого нового у цій угоді, що пов’язано із санкції, ні вимагати від неї нічого нового», - заявив Прайс.

Туреччина уже закликала Захід здійснити удар по позиціях Ірану у Сирії як відповідь на дії Тегерана. 

США нададуть Україні військову допомогу на $200 млн