Іран передасть росії тисячу балістичних ракет та дронів-камікадзе — CNN

Іран готується відправити до росії ще близько тисячі одиниць зброї, у тому числі балістичні ракети малої дальності класу «земля-земля» та додаткові ударні безпілотники для використання у війні проти України.

Про це повідомляє CNN з посиланням на обізнане джерело з країн Заходу.

Зокрема, росія може отримати нову партію дронів-камікадзе, які вже використовує для ударів по цивільній інфраструктурі України.

Крім того, за словами джерела, іранська сторона також готова передати рф 1000 балістичних ракет малої дальності класу «земля-земля».

Водночас точної дати постачання зазначених озброєнь співрозмовник американського телеканалу не назвав, зазначивши лише, що, як очікується, їх доставлять до росії до кінця 2022 року.

У свою чергу офіційний Тегеран, незважаючи на безліч доказів військової співпраці з рф, продовжують все заперечувати.

Зазначається, що за поставками уважно стежать, оскільки це буде перший випадок, коли Іран надсилатиме до росії передові високоточні керовані ракети, що може дати Кремлю значний поштовх на полі бою.

Раніше Кирило Буданов, очільник Головного управління розвідки Міноборони заявляв, що росія може застосувати проти України іранські балістичні ракети Fateh-110 та Zolfaghar SRBM вже у листопаді.

«Іранські ракети, на відміну від російських, мають досить високу точність, дуже високу швидкість. І ці характеристики перевірені у боях», — зазначив голова ГУР.

Щодо іранських безпілотників, то рф використовує їх для масованих атак на об'єкти критичної інфраструктури, внаслідок чого було пошкоджено близько 30% українських електростанцій.

Юрій Ігнат, речник Повітряних сил ЗСУ заявив, що в Україні немає ефективних засобів захисту від балістичних ракет.

За його словами, балістичні ракети, які росія отримає від Ірану, швидше за все, запускатимуть з півночі, щоб накривати всю територію України.

«Збивати їх теоретично можна, але фактично це дуже важко зробити тими засобами, які ми сьогодні маємо на озброєнні. У нас є засоби протиповітряної, а не протиракетної оборони», — пояснив Ігнат.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

«Байрактари» обладнають ракетами «повітря – повітря» для боротьби з іранськими «шахедами»