Іран повідомив МАГАТЕ, що збагачуватиме уран до 20% для розробки атомної зброї
president.ir

Іран повідомив Міжнародне агентство з атомної енергії, що має намір виробляти уран, збагачений до 20 % чистоти, що значно перевищує поріг, встановлений у Віденській угоді 2015 року, заявило у п'ятницю Міжнародне агентство з атомної енергії, пов’язане з ООН.

«Іран повідомив агентство про свій намір збагачувати уран до 20 % на своєму підземному заводі Фордов, щоб виконати закон, нещодавно прийнятий іранським парламентом», — заявив представник МАГАТЕ агентству AFP.

У листі від 31 грудня «не вказано, коли саме розпочнеться ця збагачувальна діяльність», додав речник.

Іран має намір збагачувати уран до рівня у 20 відсотків і, таким чином, значно перевищити поріг, встановлений у міжнародній ядерній угоді 2015 року. Про свої плани Тегеран повідомив Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ), підтвердив речник організації ввечері у п'ятницю, 1 січня. За його словами, у повідомленні з Тегерана, датованому 31 грудня, не вказується дата початку робіт із нарощування рівня збагачення урану, передає інформагенція AFP.

Посол Росії в МАГАТЕ Михайло Ульянов повідомив цю інформацію раніше в Twitter, посилаючись на звіт, поданий главою МАГАТЕ Рафаелем Гроссі до ради губернаторів.

«Це додатковий удар», — заявив AFP дипломат із Відня. Він має на увазі, що Тегеран продовжує мститися за американські санкції, поступово відмовляючись від обмежень своєї ядерної діяльності, передбачених угодою.

Згідно з останньою доповіддю агентства ООН, опублікованою в листопаді, Тегеран збагачував уран до рівнів, що перевищують межу, передбачену Віденською угодою (3,67 %), але не перевищували 4,5 %. Уряд все ж дотримувався суворого режиму перевірок — дозволяв проводити інспекції.

Але з часу вбивства іранського фізика-ядерника Мохсена Фахрізаде в кінці листопада відбулися зрушення.

Після нападу, у якому Іран звинувачує Ізраїль, політики-«яструби» в Тегерані пообіцяли відповісти на нього. Парламент прийняв суперечливий закон, в якому закликає виробляти й зберігати «щонайменше 120 кг на рік 20-процентного збагаченого урану» і «покласти край» інспекціям МАГАТЕ, спрямованих на перевірку того, що країна не розробляє атомну бомбу.

Іранський уряд виступив проти ініціативи парламенту. Її також засудили інші країни, що підписали угоду, закликавши Тегеран не «компрометувати майбутнє».

Інші країни, що підписали угоду — Китай, Франція, Німеччина, Росія та Великобританія — очікують інавгурації Джо Байдена на посаду президента США.

Байден, який вступає на посаду 20 січня, заявив, що Вашингтон повернеться до так званого Спільного всеосяжного плану дій (JCPOA), спрямованого на обмеження ядерної програми Ірану. Угода обмежила Іран збагаченням урану до 3,67% . Байден також закликав перетворити центр Фордов на науково-дослідну установу.

Угода не діє з тих пір, як президент Дональд Трамп різко відмовився від неї у травні 2018 року та ввів жорсткі економічні санкції проти Тегерану.

Міністр закордонних справ Німеччини Гайко Маас заявив, що зміна адміністрації в США означає, що існує «останнє вікно» для прогресу, яке «не можна витрачати даремно».

Нагадаємо, у червні 2020 року МАГАТЕ повідомляло, що в Ірані обсяги збагаченого урану сягнули 1,571 тонни і, таким чином, у вісім разів перевищили ліміт, що був встановлений ядерною угодою. Також Тегеран відмовлявся допустити міжнародних експертів МАГАТЕ на два об'єкти, де можуть проводитися секретні ядерні розробки та дослідження.

Ядерну угоду з Іраном уклали влітку 2015 року. Вона передбачає дозвіл на мирне використання Іраном атомної енергетики в обмін на обіцянку Тегерана не розробляти ядерну зброю. Сторони домовилися, що Тегеран суттєво обмежить свою ядерну програму в обмін на скасування Заходом економічних санкцій.

Однак у травні 2018 року президент США Дональд Трамп оголосив, що його країна виходить з ядерної угоди з Іраном. Трамп заявив про «безсумнівні докази» того, що Іран, всупереч запевненням, розробляв ядерну зброю. Після цього США неодноразово розширювали санкції проти Ірану.

У відповідь на це Тегеран поступово відмовляється від зобов'язань, встановлених у ядерній угоді. Іранський уряд заявив, що не вважає себе зобов'язаним дотримуватися умов угоди.

На вихідні також припадає перша річниця американського удару за допомогою безпілотника, в результаті якого загинув генерал Касем Сулеймані. Вашингтон готується до можливих актів помсти. США активізували військові розгортання  в регіоні. Міністр закордонних справ Ірану Джавад Заріф у новорічну ніч звинуватив Штати у спробі створити «привід для війни».

Пентагон вдався до деескалації конфілкту — раптово вивів з регіону авіаносець «Німіц», повідомляє The Guardian і New York Times.

Фордов розташований у горах поблизу священного міста Кум, приблизно за 90 км на південний захід від Тегерана.

Три європейські держави «глибоко стурбовані» заявами Ірану про вдосконалене збагачення урану