Іран стратив журналіста-дисидента за заклики до протестів у 2017 року
RSF

Іран стратив журналіста Рухоллу Зама за його роль у організації загальнонаціональних економічних протестів у 2017 році. Це сталося через рік після того, як вигнанець був захоплений  розвідувальною організацією Корпусу вартових Ісламської революції.

Зам заохочував антиурядові демонстрації та використовував свій канал у Telegram для поширення незручної інформації про чиновників. Потім колишній опозиційний діяч жив у вигнанні у Франції, повідомляють The Guardian, Reuters і AlJazeera. 

Іранське державне телебачення та державне інформаційне агентство IRNA повідомили, що 47-річного Зама повісили в суботу вранці.

«Його веб-сайт Amad News відомий тим, що розповсюджував викривальний контент проти ісламського істеблішменту, а також ображав святості іранських мусульман та публікував «фейкові новини», щоб забити клин між іранським народом та урядом», — йдеться у повідомленні.

У червні суд засудив Зама до смертної кари, заявивши, що його засудили за «корупцію на Землі» — звинувачення, яке часто застосовується у справах, пов'язаних зі шпигунством або спробами скинення уряду Ірану.

Веб-сайт Зама, AmadNews, і канал, який він створив у Telegram, розповсюджували дати протестів і бентежну інформацію про чиновників. Ці медіа безпосередньо кидали виклик іранській шиїтській теократії.

Демонстрації, які розпочалися наприкінці 2017 року, стали найбільшим викликом Ірану з часу протестів Зеленого руху 2009 року і створили основу для подібних масових заворушень у листопаді 2019 року.

Первинною іскрою протестів 2017 року став раптовий стрибок цін на продукти харчування. Багато хто вважає, що жорсткі опоненти президента Ірану Хассана Рухані підбурювали до перших демонстрацій у консервативному місті Машхад на північному сході Ірану, намагаючись спрямувати громадський гнів на президента.

Але коли протести поширювались від міста до міста, реакція обернулася проти всього правлячого класу.

Невдовзі заклики, що безпосередньо кидали виклик Рухані та навіть верховному лідеру аятоллі Алі Хаменеї, з’явилися в Інтернет-відео, яким поділився Зам. Його канал також поділився часом проведення та організаційними деталями протестів.

Telegram закрив канал через скарги уряду Ірану, оскільки він поширював інформацію про те, як виготовляти коктейлі Молотова. Пізніше Зам продовжував канал під іншою назвою.

Зам, який заявив, що втік з Ірану після того, як його помилково звинуватили у роботі із іноземними спецслужбами, заперечував підбурювання до насильства в Telegram у той час.

У жовтні 2019 року  Корпус вартових Ісламської революції заявив, що захопив Зама, який отримав притулок у Франції і жив у Парижі, в рамках «складної операції з використанням обману розвідки». Він не повідомив, де відбулася операція.

Зам був одним із кількох опозиційних діячів у вигнанні, яких повернули до Ірану за останній рік.

Раніше цього року Зама показали в серії зізнань по телебаченню, в яких він вибачився за свою минулу діяльність.

Під час інтерв'ю в липні він сказав, що після арешту схуд на близько 30 кілограмів.

Зам — син реформаторського шиїтського священнослужителя, який колись працював на державній політичній посаді на початку 1980-х. Мохаммад Алі Зам написав лист, опублікований іранськими ЗМІ в липні 2017 року, в якому заявив, що не підтримуватиме свого сина через повідомлення AmadNews та на його каналі в Telegram.

У вівторок Іран заявив, що Верховний суд залишив у силі смертний вирок Зама, який був захоплений у 2019 році після багатьох років вигнання. Його канал Amadnews мав більше одного мільйона підписників.

Франція розкритикувала смертний вирок журналісту як «серйозний удар по свободі слова та свободи преси в Ірані».

Група захисників преси «Репортери без кордонів» засудила страту.

«RSF обурений цим новим злочином іранського правосуддя і розглядає (верховного лідера аятоллу) @ali_khamenei як головного натхненника цієї страти», — написала група в Twitter.

Інформаційне агентство Nour News, наближене до КВІР, повідомило минулого тижня, що Зам був затриманий агентами Корпусу після того, як він поїхав до Іраку у вересні 2019 року і доставлений в Іран.

Іранські чиновники звинуватили США, а також регіонального конкурента Тегерану Саудівську Аравію та опонентів уряду, що живуть у вигнанні, у розпалюванні заворушень, які розпочалися наприкінці 2017 року. Тоді регіональні протести через економічні труднощі поширилися по всій країні.

Чиновники заявили, що під час заворушень загинула 21 людина, а тисячі були заарештовані. Як повідомляється, під час протестів 2017 року близько 5000 людей було затримано та 25 вбито.

Президент Ірану звинуватив Ізраїль у вбивстві вченого-ядерника