Іран випустив по Ізраїлю понад 300 повітряних цілей, 99% з них збили: що відомо про атаку

Увечері 13 квітня Іран розпочав атаку на Ізраїль за допомогою безпілотників, крилатих і балістичних ракет.

Речник ЦАХАЛу Даніель Хагарі заявив, що вдалося збити майже всі цілі, пише The Times of Israel.

«Минулої ночі Іран ініціював напад на Ізраїль, запустивши понад 300 загроз різного типу. Іранська загроза зустріла повітряну і технологічну перевагу ЦАХАЛу, а також сильну бойову коаліцію — які разом перехопили переважну більшість загроз. 99% загроз, спрямованих на ізраїльську територію, були перехоплені — це дуже важливе стратегічне досягнення», — йдеться в повідомленні.

Іран розпочав атаку на Ізраїль за допомогою безпілотників. А потім запустив 80 ракет, а згодом — ще 70, пише ABC News.

Жоден із дронів не увійшов у повітряний простір Ізраїлю, усі збили над Іраком та Йорданією. Крилаті ракети також збили за межами країни.

Водночас частину балістичних ракет перехопити не вдалося, деякі з них влучили в авіабазу Неватім на півдні країни. Заявляють, що руйнування там є, але «можливості об’єкту не притуплені».

Медики «Червоного щита Давида» повідомляють, що поранень зазнала 31 людина. На півдні країни поранені двоє дітей, вони у важкому стані. А в центральному регіоні Шарон сталася пожежа в медичному закладі.

Пізніше у відповідь на атаку ЦАХАЛ заявив, що вдарив по об’єктах угруповання «Хезболла». Зокрема, будівлі підрозділу сил спецоперацій «Радван» на півдні Лівану. Винищувачі ЦАХАЛ вразили ще кілька військових об’єктів «Хезболли» у селах Кафр Кіла та Аль-Хʼям.

А близько 7:00 ранку 14 квітня Ізраїль вже відкрив свій повітряний простір після атаки.

Президент США Джо Байден провів телефонну розмову з премʼєром Ізраїлю Нетаньягу й оголосив про термінове скликання лідерів країн G7. CNN пише, що країна не братиме участі у наступальних діях проти Ірану, якщо розпочнуться бойові дії.

Передісторія

Вранці 1 квітня сталась атака на консульство Ірану в Дамаску Тоді загинули два іранські генерали й пʼять офіцерів, зокрема й впливовий бригадний генерал Мохаммад Реза Захеді, старший командир Корпусу вартових ісламської революції. Іран в атаці звинуватив Ізраїль.

Після погроз Ірану завдати удару  у відповідь ЦАХАЛ 4 квітня посилив свою оборону і привів у готовність підрозділи й резерв. Тоді ж премʼєр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу відреагував на можливу атаку Ірану, зазначивши, що Ізраїль вже роками бореться з войовничим сусідом і зуміє захистити себе.

10 квітня верховний лідер Ірану Алі Хаменеї повторив свою заяву, що Ізраїль «має бути й буде покараний» за напад на посольство країни в Сирії.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Найпопулярніші теорії змови: від пласкої Землі до світового уряду сатанистів