Іран затягує розслідування катастрофи літака МАУ — з 21 жовтня він не передав Україні жодної інформації

Україна заявила, що Іран затягує розслідування збиття українського авіалайнера поблизу Тегерана в січні, не передаючи інформацію та не відповідаючи на запити про співпрацю.

Жодне українське відомство не отримало обіцяних документів з моменту останнього раунду переговорів з Іраном щодо збиття літака МАУ в небі над Тегераном. Це може вплинути на дату проведення наступного раунду перемовин, повідомляє УНН з посиланням на заступника міністра МЗС Євгеній Єнін.

Безумовно, ми будемо домагатись від іранської сторони виконання тих домовленостей, які ми в результаті досить непростого діалогу, домовились отримати. Без цього, подальший переговорний процес не має сенсу.

З його слів, у разі, якщо іранська сторона буде говорити, в такому разі Україна розраховує на щирість, відвертість.

«Ми сподіваємось, що іранська сторона все ж продемонструє політичну волю і почне ділитись такою необхідною для всіх українців і громадян держав, жителі яких постраждали внаслідок трагедії, інформацією», — наголосив дипломат.

На питання про те, чи матиме вплив відсутність обіцяної Іраном інформації на дату проведення третього раунду переговорів, запланованого на грудень, Єнін заявив, що «не хотів робити якихось категоричних заяв».

Раніше, 21 жовтня, у Тегерані завершились двосторонні переговори стосовно розслідування збиття літака авіакомпанії МАУ рейсу PS752 8 січня 2020 року. Україна мала протягом тижня отримати детальну інформацію щодо розслідування кримінального провадження в Ірані.

Про компенсації Україна переговорів не веде

Для того, щоб перейти до питання компенсацій за збитий літак МАУ у переговорах з Іраном, Україні потрібно максимально чітко розуміти, що насправді сталось у ніч збиття літака. Про це повідомив в коментарі УНН заступник міністра МЗС Євгеній Єнін.

Дипломат підкреслив, що українській стороні хотілося б рухатись якомога швидше, бо суспільство чекає результатів, і сказав: «В цьому випадку все залежить від політичної волі іранської сторони».

Україна заявила, що Іран затягує розслідування авіакатастрофи

Іран також відхилив заклики Києва до довічного ув'язнення винних, заявив заступник генерального прокурора Гюндуз Мамедов у четвер в інтерв'ю Reuters.

Іранські чиновники, з якими агентству не вдалося зв'язатися в п'ятницю, раніше оголосили про затримку розслідування з технічних питань, а також через  наслідки пандемії коронавірусу.

Наша попередня юридична оцінка трагедії — це особливо тяжкий злочин, вбивство 176 мирних жителів сталося за допомогою військової техніки. Максимальне покарання - це довічне ув’язнення, компенсаційні виплати потерпілим та авіакомпаніям за зруйнований літак. Ця наша позиція є неприйнятною для Ірану, але вони не роблять нічого, щоб надати нам деталі та факти для іншої класифікації злочину.

Мамедов сказав, що Україна буде йти «паралельним шляхом», якщо її вимоги не будуть виконані, не уточнивши, що це означає.

За його словами, Іран не реагував на запити про спільні слідчі дії або дозвіл безпосередньо контактувати з іранськими військовими прокурорами.

Минулого тижня керівна група авіаційного агентства ООН закликала Іран пришвидшити розслідування, тоді як іранський чиновник заявив, що остаточний звіт про катастрофу буде розповсюджений найближчим часом.

Мамедов заявив, що хоче бачити результати на наступному раунді переговорів 3 грудня.

«Ми все ще не маємо офіційно задокументованої позиції з боку Ірану. Вони не говорять «ні», але їхнє «так» не сприяє розвитку подій» — сказав чиновник.

Авіакатастрофа МАУ в Ірані: передісторія

Рейс PS752 «Тегеран-Київ» (літак Boeing 737-800) «Міжнародних авіаліній України» зазнав аварії невдовзі після вильоту з аеропорту Тегерана 8 січня рано-вранці. Загинули 176 осіб: громадяни Ірану, України, Канади, Великої Британії, Німеччини, Швеції та Афганістану.

Іранські війська 11 січня заявили, що український Boeing був збитий випадково, виною став людський фактор: літак пролітав поруч з військовим об’єктом Ірану і був прийнятий за «ворожу ціль», а саме — за крилату ракету. При цьому в Ірані відзначили, що очікували атаки з боку США, у зв’язку з чим системи ППО країни були приведені у повну бойову готовність.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що очікує від Ірану повного визнання провини, офіційних вибачень, покарання винних і виплати компенсацій.

Загинули усі, хто перебував на борту — 176 осіб.

Катастрофа сталася на фоні політичної кризи між США й Іраном у Перській затоці, через кілька годин після атаки американських військових об'єктів в Іраку, вчиненої КВІР Ірану у відповідь на загибель у Багдаді командувача спецпідрозділом «Аль-Кудс» генерала Сулеймані.

Іран готовий взяти на себе повноту відповідальності за збиття літака «МАУ»