«Історичний день». У Венеції вперше за 1200 років підняли дамбу і зупинили повінь (фото)
Facebook / Antonio Busiello

3 жовтня у Венеції вперше за 1200 років підняли дамбу і зупинили повінь. Система водних бар’єрів перешкодила сезонній повені затопити будинки.

Про це повідомляє CNN.

Система водних бар’єрів називається MOSE. Абревіатура співзвучна з іменем біблійного пророка Мойсея. За легендою, він перевів євреїв через Червоне море, води якого розійшлися. Дамба складається з 78 бар’єрних модулів. Вони змонтовані у трьох стратегічних місцях Венеційської лагуни.

У 1984 року місцева влада почала розробляти проєкт. І тільки зараз вона частково його реалізувала.

У липні 2020 року інженери протестували систему бар’єрів. Але через відсутність повені вони не змогли оцінити ефект. 3 жовтня через підвищення рівня води площа Сан-Марко лишилася сухою, а кафе та магазини працювали у звичному режимі.

Дамба складається з 78 бар’єрних модулів / Man Made Marvels

4 жовтня жовтня рівнень води піднявся більше. Сан-Марко підтопило, а магазини й кафе були змушені закритися. Тобто бар’єри не повністю захищають Венецію від води. Проєкт MOSE ще не завершено. Місцева влада планує ще спорудити постійні захисні бар’єри та підняти вулиці на 110 сантиметрів у найнижчих локаціях міста. До кінця 2021 року роботи планують завершити.

Співзасновник міської ініціативи Venezia Autentica («Автентична Венеція») Сабастьян Фагарацці каже в інтерв’ю каналу, що з початком повені мусить прибирати все з підлоги, зокрема й меблі. Цього разу йому не довелося це робити. За його словами, Венеція вперше за 1200 років історії міста зупинила воду.

Фагарацці радіє та порівнює успішне підняття дамби з «першим кроком Армстронга на Місяці».

Раніше ми писали, що у Києві з’явилися власні дорожні метеостанції. 

Таємниця краху «Титаніка». Американські вчені припускають, що лайнер потонув через космічну погоду