Італійська компанія купить у підприємств України 10 двигунів для ракети-носія Vega
ESA

Італійська компанія придбає в українських виробників додаткових 10 двигунів для європейської ракети-носія Vega.

Про це повідомило на сайті Міністерство закордонних справ України.

Італійська компанія AVIO S.p.A домовилася з конструкторським бюро «Південне» та Південним машинобудівним заводом ім. О. М. Макарова. Загальна вартість двигунів складає майже €6 млн.

Очільник міністерства вважає, що розширення участі в європейській програмі Vega показує, що інженерні розробки української ракето-космічної галузі надійні й конкурентні.

«Якісний високотехнологічний експорт розвиває українську економіку, забезпечує замовлення для підприємств, робочі місця. Супроводження таких контрактів входить до топ-пріоритетів МЗС, і зусилля українських дипломатів в Італії відіграли важливу роль у досягненні цієї домовленості», — стверджує міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Українські дипломати допомагали перемовинам між керівництвом компанії та Італійським космічним агентством.

Контракт на постачання 11 блоків маршового двигуна розрахований до 2023 року. Сім блоків вже поставили, один українці відвантажать замовнику найближчим часом. Ще три знаходяться в процесі виробництва. 

КБ «Південне» та Південний машинобудівний завод співпрацюють із AVIO S.p.A. за програмою Vega з 2004 року. Усього за роки співпраці компанії поставили понад 20 блоків маршового двигуна, останні з яких — на початку 2021 року.

Італія є однією з держав-засновниць Європейського космічного агентства та разом з Німеччиною та Францією найбільше фінансово його підтримує.

Запуск українського супутника компанією SpaceX коштуватиме $1,99 млн — голова «Держкосмосу»