Ізраїль і ХАМАС домовилися про припинення вогню після того, як Байден натиснув на Нетаньяху
Getty Images

Ізраїль і рух ХАМАС домовилися про припинення вогню, пише BBC.

Як повідомляють Reuters і The Jerusalem Post, міністерська комісія з питань безпеки Ізраїлю одноголосно проголосувала за припинення ударів по сектору Газа.

Представник ХАМАС повідомив Reuters, що режим припинення вогню починається о 2:00 21 травня. В офісі прем'єра Ізраїлю Біньяміна Нетаньяху зі свого боку повідомили, що точний час припинення вогню буде визначено пізніше.

Угоду про припинення вогню досягнули за посередництва Єгипту. Джерело The Jerusalem Post в єгипетських службах безпеки повідомив, що деталі перемир'я ще не опрацьовані.

Ізраїльська армія відзвітувала про успіх військової операції. Палестинські бойовики теж оголосили про «перемогу».

Перемир'я, яке стартувало з другої години ночі 21 травня, зберігається станом на ранок цього ж дня, констатує The Times of Israel. Ізраїльська армія вже почала знімати військові обмеження на пересування по країні, в тому числі на територіях, прилеглих до кордону з сектором Газа.

Винятком стали лише незначні заворушення в Старому місті Єрусалиму рано-вранці 21 травня, які супроводжувалися вибухами шумових гранат і гранат зі сльозогінним газом, відзначає The Jerusalem Post. Видання не уточнило, хто брав участь в цих зіткненнях. Крім того, прихильники палестинців і Ізраїлю влаштували масову бійку в центрі Нью-Йорка на Таймс-сквер, яку насилу зупинила поліція.

Проте припинення вогню може бути неміцним і недовговічним, оскільки основні претензії сторін один до одного лишаються неврегульованим. Попередні угоди між Ізраїлем і ХАМАС, який контролює сектор Газа з 2007 року, часто зривалися, нагадує The New York Times.

Після оголошення про угоду офіс прем'єр-міністра Ізраїлю попередив, що тривалість його дотримання залежить від «реальності на місцях». Офіційний представник ХАМАС заявив, що «палестинський опір буде дотримуватися цю угоду, поки воно буде дотримуватися окупантами».

У самому секторі Газа припинення вогню відзначили святковими демонстраціями і феєрверками. «Сьогодні опір оголошує перемогу над нашими ворогами», — наводить The Jerusalem Post заяву заступника лідера ХАМАС в Газі Халіла аль-Хайі. ХАМАС також заявив, що Ізраїль повинен оплатити відновлення пошкодженої в результаті авіаударів інфраструктури.

«Сьогодні битва закінчується, це правда. Але Нетаньяху і весь світ повинні знати, що наші руки на спусковому гачку, і ми продовжимо нарощувати можливості цього опору», додав представник політичного бюро ХАМАС Еззат Ель-Решік.

Прессекретар армії Ізраїлю Хідаят Зільберман в свою чергу заявив, що військова операція серйозно підірвала здатність ХАМАС розробляти і виробляти зброю. За майже два тижні протистояння Ізраїль, за власними даними, знищив понад 100 км підземних тунелів, які бойовики використовують для військових операцій. Він завдав 570 авіаударів безпосередньо по ракетам і їх пусковим установкам.

Байден пообіцяв відновити ізраїльський «Залізний купол» і допомогти Газі

Президент США Джо Байден, який в останні дні також активно намагався схилити обидві сторони до перемир'я, пообіцяв мобілізувати міжнародне співтовариство для відновлення сектора Газа після авіаударів. Високопоставлений чиновник адміністрації Байдена заявив The New York Times, що воно обійдеться міжнародній спільноті на чолі з США в мільярди доларів. Авіаудари серйозно пошкодили інфраструктуру цієї слабко розвиненою території, включаючи системи водопостачання та каналізації, електромережі, лікарні, школи та дороги.

Байден окремо підкреслив, що відновлення не буде включати будь-яке співробітництво з ХАМАС і буде організовано так, щоб «не дозволити ХАМАС поповнити свій арсенал».

Байден привітав перемир’я між Ізраїлем і сектором Газа та пообіцяв поповнити ракетами ізраїльський «Залізний купол», повідомляє Reuters.

Допомогу у відновленні сектора Газа США надаватимуть у партнерстві з Палестинською адміністрацією, а не ХАМАСом, який Штати називають терористичною організацією.

Ми продовжуємо співпрацювати з Організацією Об'єднаних Націй та іншими міжнародними сторонами з метою надання швидкої гуманітарної допомоги і забезпечення міжнародної підтримки людей в Газі та її відновлення. Я вважаю, що палестинці та ізраїльтяни однаково гідні того, щоб жити безпечно і користуватися рівними свободами, процвітанням та демократією

Президент США заявив, що мав шість телефонних перемовин з прем’єром Ізраїлю Нетаньяху, а також спілкувався з Аббасом та президентом Єгипту Абдель Фаттахом аль-Сісі.  Крім того, представники Байдена встановили десятки контактів з іншими чиновниками у Перській затоці.

CNN: Байден натиснув на Нетаньяху з вимогою досягти перемир’я

Байден під час телефонної розмови 19 травня з прем'єр-міністром Ізраїлю Нетаньяху відверто вимагав досягти перемир’я у конфлікті з Палестиною, повідомляє CNN з посиланням на джерела.

За даними телеканалу, під час розмови Байден вперше вказав ізраїльському прем'єру часові рамки для встановлення перемир’я.

Джерела розповіли, що американський президент «ставав все більш нетерплячим». Він застосував у бесіді більше «прямих, відвертих і неупереджених» формулювань, ніж під час будь-якої з їхніх попередніх розмов з моменту вступу на посаду.

Передісторія

До відновлення воєнних дій призвів конфлікт, пов’язаний з суперечкою навколо прав на володіння землею в районі Шейх-Джарра у Східному Єрусалимі.

Бойовики з угруповання ХАМАС, яке панує в секторі Газа, зажадали від Ізраїлю вивести війська з комплексу мечеті Аль-Акса. Там 8 травня сотні палестинських протестувальників, які обурювалися через загрозу виселення інших палестинців, отримали поранення під час зіткнень із силовиками.

За даними міністерства охорони здоров'я, в секторі Газа під час загострення вбили щонайменше 243 людини, у тому числі понад 100 жінок та дітей. Ізраїль заявив, що в ході бойових дій загинуло щонайменше 225 бойовиків. ХАМАС не наводить цифри жертв серед бойовиків.

В цілому в результаті ізраїльських авіа- і артилерійських ударів в Газі більш ніж 70 тис. палестинців довелося покинути свої будинки, нагадує The New York Times.

Палестинські бойовики випустили по Ізраїлю більше 4 тис. ракет, в результаті в Ізраїлі загинули 12 людей, у тому числі двоє дітей, повідомляє його медична служба.

Через ракетні обстріли у Тель-Авіві відкривають бомбосховища. Що відбувається на Близькому Сході?