Ізраїль прискорює план заселення спірного району Східного Єрусалиму
Getty Images

Ізраїль оголосив у неділю про планування поселити поселенців в спірному районі поблизу Східного Єрусалиму. Цей крок, на думку критиків, має на прискорити втілення проекту до вступу на посаду президента США Джо Байдена.

На своєму веб-сайті Ізраїльська земельна адміністрація (ILA) запросила підрядні організації до будівництва 1257 будинків у районі Гіват-Хаматос, повідомляє Reuters. Уряд робить цей конкурс відповідно до плану, відродженого в лютому прем'єр-міністром Біньяміном Нетаньяху після його фактичного заморожування через протест міжнародної спільноти.

Тендер закінчується 18 січня, заявила ILA, — тобто за два дні до того, як Байден повинен скласти присягу на зміну президенту Дональду Трампу. Адміністрація другого підтримує поселення Ізраїлю на окупованій землі, на якій палестинці прагнуть створити державу.

Набіл Абу Рудейне, прессекретар президента Палестини Махмуда Аббаса, заявив у своїй заяві, що поселення є незаконними згідно з міжнародним правом, а тендер є частиною зусиль Ізраїлю «вбити рішення про існування двох держав, яке підтримується міжнародною спільнотою».

Противники проекту в районі Гіват-Хаматос заявили, що він відділить частини Східного Єрусалиму від сусіднього палестинського міста Віфлеєм на Західному березі. ILA не вказала дати початку будівництва.

Ізраїльська угруповання проти організації поселень Peace Now звинуватила уряд Нетаньяху в тому, що він «скористався останніми тижнями адміністрації Трампа для того, щоб захопити місця» у Гіват Хаматос.

Байден, в час перебування на посаді віце-президента в адміністрації демократа Барака Обами, відвідував Ізраїль та Західний берег ріки Йордан у 2010 році. Він публічно критикував Ізраїль за план будівництва 1600 будинків у поселенні Рамат-Шломо.

Але Байден під час нещодавньої президентської кампанії заявив, що не скасує визнання Трампом Єрусалиму столицею Ізраїлю. Спірний статус цього міста лежить в основі ізраїльсько-палестинського конфлікту.

Державний секретар США Майк Помпео заявив, що Вашингтон більше не розглядає єврейські поселення в районах, захоплених у війні на Близькому Сході 1967 року, як «несумісні з міжнародним правом». Він збирається відвідати Ізраїль в рамках закордонної поїздки, яка зараз триває.

Раніше ми писали, що Ізраїль та Об'єднані Арабські Емірати домовились про взаємні безвізові поїздки. 

Із сектора Газа по Ізраїлю запустили дві ракети, стверджує Армія оборони Ізраїлю