Ізраїль вимагає від Тернополя скасувати надання міському стадіону імені Романа Шухевича (оновлено)

Посольство Ізраїля в Україні вимагає від влади Тернополя скасувати рішення надати місцевому стадіону імені Романа Шухевича.

Про це у Twitter написав посол Ізраїля Джоель Ліон.

«Ми рішуче засуджуємо рішення Тернопільської міської ради присвоїти міському стадіону ім'я сумнозвісного гауптмана «СС», службовця шуцманшафта Романа Шухевича та вимагаємо негайного скасування цього рішення», — йдеться в дописі.

5 березня 2021 року депутати Тернопільської міської ради одноголосно ухвалили рішення про присвоєння міському стадіону назви «Тернопільський міський стадіон імені Романа Шухевича».

У міськраді відзначили «мужність, незламність у національно-визвольній боротьбі, самопожертву в ім'я українського народу головнокомандувача Української повстанської армії».

Згідно з деякими дослідженнями, Шухевич причетний до масових вбивств євреїв під час Другої світової війни.

Оновлення від 10 березня. В українському МЗС відповіли послу Ізраїля, що дискутувати на подібні теми мають історики, а не дипломати.

«Збереження національної пам'яті українського народу залишається одним з пріоритетів державної політики України. Дискусії у цій сфері мають проходити на рівні істориків. Натомість дипломатам слід працювати над зміцненням відносин дружби і взаємної поваги між народами, а не навпаки», — зазначив Олег Ніколенко, речник МЗС. 

Саме на цьому стадіоні в Тернополі 12 травня має відбутися фінал Кубку України з футболу сезону-2020/21.