Ізраїльські археологи знайшли нові сувої Мертвого моря
Getty Images

Ізраїльські археологи знайшли десятки нових фрагментів сувоїв Мертвого моря у «Печері жаху» поблизу Юдейської пустелі. Про це повідомляє Associated Press.

16 березня на пресконференції влада Ізраїлю оприлюднила нове відкриття місцевих археологів. Це десятки фрагментів сувоїв Мертвого моря. Манускрипти відшукали під час операції Ізраїльського управління старожитностей у Юдейській пустелі. Археологи шукали сувої та інші артефакти.

«Вважається, що нові шматки належать до набору фрагментів пергаменту, знайденого в місцевості, відомій як «Печера жаху». Вона названа на честь 40 людських скелетів, знайдених там під час розкопок у 1960-х роках. Печера розташована у віддаленому каньйоні в Іудейській пустелі на південь від Єрусалиму», — пише Associated Press.

Вчені вважають, що сувої Мертвого моря заховали у печері майже 1900 років тому під час єврейського повстання проти Риму.

На фрагментах пергаменту є рядки грецького тексту з книг Захарії та Наума, датовані приблизно І століттям нашої ери на основі стилю письма, повідомляє Ізраїльське управління старожитностей. Вони є першими новими сувоями, знайденими під час археологічних розкопок у пустелі на південь від Єрусалиму за останні 60 років.

Сувої Мертвого моря, колекція єврейських текстів, знайдених у пустельних печерах на Західному березі біля Кумрана в 1940-50-х роках, датуються III століттям до н. е. — І століттям н. е. Вони включають найдавніші відомі копії біблійних текстів.

«Коли ми думаємо про біблійний текст, ми думаємо про щось дуже статичне. Він не був статичним. Існують незначні відмінності, і деякі з цих відмінностей важливі. Кожен фрагмент інформації, який ми можемо додати, дає зрозуміти краще, як біблійний текст увійшов у свою традиційну єврейську форму», — сказав Джо Узіель, керівник відділу антикваріату підрозділу «Сувої Мертвого моря».

У 1961 році ізраїльський археолог Йоханан Ахароні розкопав «Печеру жаху» і його команда знайшла дев'ять фрагментів пергаменту. З тих пір під час археологічних розкопок нових текстів не знайшли, але деякі виявили на чорному ринку. Грабіжники, мабуть, дістали їх із печер.

Протягом останніх чотирьох років ізраїльські археологи розпочали кампанію обшуку печер, що розташовані в каньйонах Юдейської пустелі у пошуках сувоїв та інших рідкісних артефактів. Вони прагнуть знайти їх до того, як грабіжники знищать археологічні шари.

Влада Єгипту заявила про нові археологічні знахідки поблизу Каїра