Кабмін із суботи забороняє білоруським літакам літати над Україною

​Кабінет Міністрів із 29 травня заборонив повітряним суднам, зареєстрованим в Білорусі, використовувати повітряний простір України. По це повідомив у Telegram нардеп Олексій Гончаренко.

«Україна закриває повітряний простір для білоруських літаків з 00:00 29 травня, повідомляють мої джерела. Тепер вони не зможуть летіти над Україною навіть транзитом. Дуже правильне рішення!» — написав політик.

Рішення оприлюднило Міністерство інфраструктури України.

Як повідомили співрозмовники «Української правди» в уряді, «уряд схвалив протокольне доручення Мінінфраструктури та «Украероруху» встановити з 00:00 29 травня заборону на використання повітряного простору України повітряними суднами, зареєстрованими в Республіці Білорусь».

За словами джерел, кінцевої дати закінчення обмежень не встановлено.

Кабмін також доручив Мінінфраструктури, МЗС  та «Украероруху» поінформувати про це Білорусь.

Це означає, що білоруські літаки не тільки не зможуть сідати в українських аеропортах, а й пролітати над Україною транзитом.

Ймовірно, про рішення офіційно оголосять на засіданні 28 травня.

Наводимо, як приклад, маршрут сьогоднішнього рейсу «Мінськ -— Стамбул». Він проходить через повітряний простір України. Тепер літакам білоруських авіакомпаній, що прямують, наприклад, у Туреччину і Єгипет, доведеться облітати через РФ. ​

Скрін із сайту Flightradar

Як констатують РІА «Новини», з суботи єдиним напрямком, через який зможуть літати білоруські авіалінії, залишиться Росія. Раніше своє небо для них закрили Польща, Латвія і Литва).

«Загроза для світу»: ВРУ підготувала звернення до ООН і НАТО про дії режиму Лукашенка у Білорусі

Депутати Верховної Ради підготували звернення до ООН і НАТО. Інцидент із примусовою посадкою літака Ryanair в Мінську може зашкодити світовій спільноті. Про це 28 травня йдеться у постанові, яка була зареєстрована у парламенті.

Депутати від коаліції і опозиції разом мають намір звернутися до інших держав, щоб світ натиснув на владу Білорусі санкціями. Нардепи планують просити міжнародне співтовариство визнати режим Лукашенка загрозою безпеці всього світу через інцидент із примусовою посадкою літака Ryanair в Мінську.

Нардепи закликають посилити тиск на Білорусь санкційними заходами. Це дозволить зменшити вплив чиновників на життя звичайних громадян та порушення їхніх прав та свобод. 

Передісторія

Ввечері 24 травня очільники держав та урядів Євросоюзу вирішили посилити санкційний тиск на самопроголошеного президента Олександра Лукашенка та доручили заборонити авіакомпаніям із Білорусі використовувати повітряний простір ЄС як для прямих рейсів, так і транзитних.

Кабінет Міністрів України також вирішив припинити авіасполучення між Україною та Білоруссю з 26 травня і заборонив польоти над білоруською територією.

Такі дії викликані тим, що 23 травня за вказівкою Лукашенка Білорусь підняла винищувач, щоби посадити у Мінську літак Ryanair «Афіни — Вільнюс». На ньому перебував колишній редактор опозиційного телеграм-каналу NEXTA Роман Протасевич. Протасевича та його дівчину затримали.

У разі висунення звинувачень у тероризмі Протасевичу в Білорусі може загрожувати смертна кара.

Росія тепер не пускає в свій повітряний простір лайнери, які облітають Білорусь.

«Росавіація» заявила, що затримки з видачею дозволів на польоти в обхід Білорусії викликані збільшенням числа запитів від авіакомпаній.

Тим часом литовська поліція повідомила, що власне розслідування по борту Ryanair почало ФБР США.

Лукашенко вперше прокоментував примусову посадку літака у Мінську