Кабмін підписав з ЄБРР меморандум щодо запобігання корупції
Кабмін

Прем’єр Денис Шмигаль та Керуючий директор Європейського банку реконструкції та розвитку у країнах Східної Європи та Кавказу Маттео Патроне підписали Меморандум про взаєморозуміння щодо запобігання корупції та сприяння прозорому та ефективному управлінню в державному секторі.

Урядовий портал цитує повідомлення Шмигаля про те, що проєкт допоможе трансформувати державні підприємства та агентства. Відбуватиметься пілотний проєкт, в рамках якого проводитиме антикорупційну реформу Укравтодор.

Прем’єр додав, що Кабмін продовжує реформу корпоративного управління за практиками OECD та визначатиме державні підприємства, де планується проведення корпоратизації найближчим часом.

«Співпраця з ЄБРР — це не лише фінансування, це також ефективне провадження реформ, інновації та розвиток для України та для кожного бізнесу, який з ним співпрацює. І підписання сьогоднішнього Меморандуму — це один із прикладів міцного партнерства», — сказав прем’єр-міністр.

Згідно з документом Уряд України та ЄБРР встановлюють стратегічне партнерство, аби співробітничати у сфері запобігання корупції та забезпечення прозорого управління в держсекторі.

Меморандум передбачає реалізацію пілотного проекту в Державному агентстві автомобільних доріг України, в межах якого Укравтодор зобов’язується провести антикорупційну реформу. Уряд України та банк заявили, що розроблять План дій із запобігання корупції для агентства.

Уряд України та ЄБРР створять Керівний комітет високого рівня, до якого увійдуть представники Офісу Президента України, уряду, ЄБРР та відповідного держпідприємства або держагентства. Комітет перевірятиме результати спільної роботи в рамках угоди та координуватиме програму запобігання корупції.

Співробітництво щодо подолання корупції у дорожньому секторі — пілотний проект для впровадження ширшої програми запобігання корупції у держсекторі, яку підтримуватиме ЄБРР.

США та ЄС уважно слідкують за вибором керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури