Кабмін ухвалив розпорядження про Всеукраїнський перепис населення у 2023 році

Кабінет міністрів схвалив на засіданні розпорядження «Про проведення у 2023 році Всеукраїнського перепису населення».

Про це повідомили у Telegram міністр Кабміну Олег Немчінов і представник парламенту в уряді Василь Мокан.

Немчінов пояснив, що перепис населення має надати об’єктивну інформацію про кількісний і якісний склад населення країни.

Ухвалення розпорядження (про перепис – ред.) забезпечить необхідну правову основу для проведення Всеукраїнського перепису населення, результати якого будуть джерелом інформації для формування державної політики з питань економічного та соціального розвитку, бюджетної політики, а також для коротко- та довгострокових демографічних прогнозів

Україна вивчає міжнародний досвід про перепис на основі реєстрів. Держслужба статистики України та Фонд ООН у галузі народонаселення вже проводять серію міжнародних вебінарів, учасники яких вивчають перехід до перепису населення на основі реєстрів. Після них чиновники створять робочу групу, яка розроблятиме «дорожню карту для переходу України на електронний перепис».

Нині Кабмін готує документи про внесення змін до деяких законів у сфері державної статистичної діяльності, зокрема до закону «Про Всеукраїнський перепис населення».

Мокан пояснив, що уряд розглянув це питання з огляду на те, що у 2020 році Всеукраїнський перепис не провели. Тепер перепис мають провести не пізніше, ніж за три роки.

Немчінов раніше повідомив, що всеукраїнський перепис населення на основі використання даних національних реєстрів може відбутися у 2030 році, традиційний перепис населення планується на 2023 рік.

Він заявив: «Уряд найближчим часом внесе до Верховної Ради законопроєкт щодо змін до закону про всеукраїнський перепис населення, яким вводиться новий метод проведення перепису населення — перепис на основі відомостей, які містяться в національних електронних інформаційних ресурсах, реєстрах».

Політик стверджує, що на виконання указу президента Володимира Зеленського від 29 липня 2019 року про деякі заходи щодо поліпшення доступу фізичних та юридичних осіб до електронних послуг чиновники вже готуються до проведення всеукраїнського перепису населення за реєстрами в 2030 році.

Передісторія

У квітні Немчінов казав, що в 2021 році всеукраїнський перепис населення, найімовірніше, не відбудеться.

Всеукраїнський перепис населення раніше планували провести в період з 10 листопада по 23 грудня 2020 року.

Міністр Кабміну Дмитро Дубілет висловився проти проведення традиційного перепису в 2020 році. Він виступав за електронний перепис населення за допомогою даних мобільних операторів і соціологічних досліджень.

23 січня 2020 року Дубілет презентував «Оцінку чисельності наявного населення», яка показала, що в Україні проживає 37 мільйонів 289 тисяч осіб, і одна десята від них - у Києві.

Директор Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України Елла Лібанова заявила, що без традиційного перепису населення поки не обійтися, оскільки повноцінних реєстрів в Україні немає.

У бюджеті на 2021 рік було зменшено суму фінансування безпеки й оборони, але Разумков обіцяє віднайти на них кошти