Кабмін визначив, як і коли студенти будуть проходити базову військову підготовку

21 червня 2024 року Кабінет Міністрів ухвалив постанову № 734, якою затвердив Порядок проведення базової загальновійськової підготовки (БЗВП) громадян України, які здобувають вищу освіту, та поліцейських. Документ опублікували на урядовому порталі.

Відповідно до нього БЗВП повинні пройти студенти-чоловіки (жінки — добровільно) усіх закладів вищої освіти незалежно від форми вланості, які навчаються за денною або дуальною формою. Ця норма почне діяти з 1 вересня 2025 року. 

Від проходження базової підготовки звільняються громадяни, які:

  • визнані за станом здоров'я непридатними до військової служби;
  • до набуття громадянства України пройшли військову службу в інших державах;
  • проходили військову службу;
  • мають сертифікат про проходження базової підготовки та здобуття військово-облікової спеціальності.

БЗВП складається з теоретичної і практичної частини.

Теоретична підготовка включається до навчальних планів закладів вищої освіти:

  • для здобувачів вищої освіти на основі повної загальної середньої освіти — на другому році навчання;
  • для здобувачів вищої освіти на основі освітньо-кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста, освітньо-професійного ступеня фахового молодшого бакалавра та освітнього ступеня молодшого бакалавра — на першому році навчання.

Практична підготовка проводиться після опанування теоретичної частини у поточному навчальному році строком до одного місяця протягом травня — жовтня за рахунок часу, відведеного на канікулярну відпустку здобувачів вищої освіти.

Відмова від проходження практичної частини БЗВП є підставою для його відрахування із закладу освіти. 

Практична підготовказавершується здійсненням підсумкового контролю, за результатами якого визначається готовність здобувача освіти до проходження військової служби за військово-обліковою спеціальністю. Після цього складається Військова присяга.

Нагадаємо, новий мобілізаційний закон скасував строкову службу і запровадив замість неї базову військову підготовку, яку мають пройти усі військовозобов'язані віком від 18 до 25 років. 

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

У Міноборони розповіли, скільки придатних до служби серед тих, хто оновив свої дані