Кабмін зі скандалом звільнив директора ДП «Гарантований покупець». У чому справа
Гарантований покупець

На засіданні Кабміну у суботу, 13 листопада, прийняли рішення звільнити Костянтина Петриковця з посади директора державного підприємства «Гарантований покупець».

Все почалося зі спроби «ГарПок» витратити 19,3 млрд грн, які він отримав від «Укренерго», на виплати боргів виробникам електроенергії за «зеленим тарифом». Для цього ці кошти й призначались.

Однак виплату підприємство не здійснило. Як пише «Енергореформа», Костянтин Петриковець в ефірі телеканалу «Україна» заявив, що 19,3 млрд грн від «Укренерго» заблокували в «Ощадбанку».

«Виходить, державний банк не дає нашому підприємству виконати свої зобов`язання так, як це передбачено законом, перед інвесторами у відновлювану енергетику», — сказав Петриковець.

13 листопада Кабмін повідомив про звільнення директора ДП «Гарантований покупець».

Причиною називають непрофесіоналізм та заподіяння збитків підприємству через продаж електроенергії за заниженими цінами. У Кабміні заявляють, що така транзакція могла завдати шкоди державі у розмірі понад 500 млн грн.

Ексдиректор «ГарПок» заявив, що звільнення пов'язане з його «відмовою виконувати незаконні вказівки».

Костянтин Петриковець також заявив, що звернувся до НАБУ щоб розслідувати «факти тиску на державне підприємство і на нього особисто з боку посадових осіб Кабінету Міністрів».

«Я готовий передати в НАБУ факти незаконного тиску і втручання в роботу підприємства. На мою адресу надходять погрози і залякування через мою відмову виконувати незаконні вказівки представників уряду щодо невиплати коштів виробникам зеленої енергії», — йдеться в повідомленні держпідприємства.

Білорусь відмовилася постачати електроенергію в Україну — документ