Канада офіційно підтвердила повернення турбіни для російського «Північного потоку»

Канада уступила тиску Німеччини і погодилася повернути російську газову турбіну для трубопроводу «Північний потік — 1». Про це пише The Globe And Mail з посиланням на заяву міністра природних ресурсів Канади Джонатана Вілкінсона

За його словами, відповідне рішення було ухвалене на прохання Німеччини та інших європейських країн, які хочуть запастися газом напередодні зими.

При цьому турбіну, яка проходила ремонт на заводі Siemens  в Монреалі передадуть саме ФРН, яка вже потім сама передасть її росії. Таким чином Канада хоче формально уникнути порушення власних санкцій проти рф.

«Канада надасть обмежений у часі та відкликаний дозвіл Siemens Canada на повернення відремонтованої турбіни «Північного потоку-1» до Німеччини», — йдеться у заяві Вілкінсона.

У виправдання рішення уряду міністр також зазначив, що дестабілізацією енергетичної безпеки Європи росія намагається посіяти розкол серед союзників, які підтримують Україну, і Канада «не може дозволити цьому статися».

При цьому український уряд та місцева українська діаспора виступали категорично проти цього рішення, пояснюючи, що таким чином Оттава створює небезпечний прецедент.

«Створено прецедент, коли росіяни знають, що при перших ознаках труднощів наш уряд поступиться російському шантажу і енергетичному тероризму.  Це неминуче підштовхне Росію до подальшої агресії, що зробить Україну, Європейський Союз та Канаду менш безпечними», — заявила Олександра Хичій, голова Конгресу українців Канади.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

У росії пригрозили Німеччині повною зупинкою газопроводу «Північний потік»