Канада призупинила використання вакцини AstraZeneca
Getty images

У понеділок, 29 березня, Канада призупинила використання вакцини проти коронавірусу Oxford-AstraZeneca для людей молодше 55 років через побоювання, що препарат може викликати побічний ефект — рідкісні тромби крові.

Національний комітет з імунізації країни рекомендував зробити паузу у використанні вакцини з міркувань безпеки, а канадські провінції оголосили, що призупиняють вакцинацію цим препаратом, передає АР.

«Існує невизначеність щодо переваг вакцин AstraZeneca Covid-19 дорослим до 55 років, враховуючи потенційні ризики», — сказала Шеллі Дікс, заступник голови Національного консультативного комітету з імунізації.

Дікс додала, що рекомендація про призупинення вакцинації цим препаратом надходять на тлі нових даних з Європи, які свідчать, що ризик утворення тромбів потенційно може сягати 1 на 100 тис.

За її словами, більшість пацієнтів у Європі, в яких після вакцинації AstraZeneca утворився рідкісний згусток крові, були жінки віком до 55 років, а рівень смертності серед тих, у кого виникають тромби, сягає 40%.

Джосс Реймер з Робочої групи з вакцинації у провінції Манітоба заявив: незважаючи на висновок, що в Європі не спостерігається збільшення ризику утворення тромбів, пов’язаних з AstraZeneca, рідкісний, але дуже серйозний побічний ефект спостерігався в Європі переважно у молодих жінок.

Міністерство охорони здоров’я Канади додало в текст інструкції для вакцини британсько-шведської компанії AstraZeneca попередження про випадки виникнення тромбів у щеплених препаратом пацієнтів.

Індія призупиняє експорт вакцин для всього світу