Канцлер Австрії літав приватним літаком Фірташа — австрійське видання
Central Jets

Канцлер Австрії Себастіан Курц користувався приватним літаком компанії, яка пов’язана з українським олігархом-втікачем Дмитром Фірташем.

Про це пише австрійське видання ZackZack.

Журналісти пишуть, що Курц після робочого візиту до Ізраїлю 4 березня повертався з австрійською делегацією до Відня на орендованому літаку Embraer Legacy 600 (номер OE-IRK). Цей борт Фірташ часто використовує для перельотів Європою. Після прильоту до Австрії літак попрямував до Києва. Належить борт компанії Avcon Jet AG.

В офісі Курца сказали виданню, що літак замовили для канцлера за стандартною процедурою. Кому він належить, там не знають і зазначають, що це не має значення.

PR-менеджер Фірташа Даніель Капп підтвердив ZackZack, що літак належить «компанії, яку можна пов’язати з Фірташем, але управляється вона автономно третьою стороною».

Про Фірташа

Український олігарх Фірташ володіє більшою частиною українських облгазів, підприємствами металургійного комплексу та іншими великими компаніями. З 2014 року Фірташ живе в Австрії, де тривають судові процеси щодо його екстрадиції до США. Там його звинувачують у відмиванні грошей і створенні організацій, що діють під впливом рекету, а також корупційних схемах за кордоном.

ZackZack пише, що український олігарх нині зблизився з австрійською політичною елітою і тому йому вдається відкладати свою екстрадицію. За даними видання, він живе на віллі спонсора правлячої Австрійської народної партії Курца, а в його юридичній команді працює колишній міністр юстиції Австрії Дітер Бомдорфер. В його оточенні багато впливових австрійських політиків.

Міністр юстиції Клеменс Яблонер схвалив екстрадицію олігарха в 2019 році, але Фірташ все ще перебуває у Відні. Його адвокати вважають, що США веде політичну кампанію проти олігарха, повідомляє Semiosisblog.

Зеленський підтримав санкції США проти Коломойського