На Софійську площу повернули капелюх, який раніше зі скандалом зняли з ялинки
Діана Попова

На Софійській площі у Києві організатори новорічних свят відкрили фотозону з капелюхом. Раніше його зняли з головної ялинки країни, замінивши на зірку.

Про це повідомляє керівник департаменту культури КМДА Діана Попова на Facebook. Вона пише: «Довжелезна черга стоїть до найкращого символічного місця, де можна загадати бажання під чарівним капелюхом. Символічне фото під найочікуванішим арт-об’єктом сезону можна зробити біля головної ялинки країни!».

Попова опублікувала фото, з яких видно, що величезний капелюх розміщено над кріслом, до якого підходять відвідувачі.

Раніше компанія Folk Ukraine розмістила на верхівці ялинки на Софійській площі казковий капелюх. Її директор Ігор Добруцький пояснював задум так: «Казковий ліс»: все, що живе і росте в лісі, — на ялинці. А внизу — казковий пень, у якому також живуть звірі в дуплах. Чарівний капелюх якраз гріє цих лісових героїв. Він накриває їх, бо він чарівний. Він зігріває їх». 

Однак після критики у соцмережах та з боку Православної церкви України організатори вирішили замінити капелюх на зірку. 13 грудня капелюх зняли з ялинки.

ПЦУ тоді розкритикували «казково-абстрактну» символіку: «Різдвяну зірку традиційно встановлювали на верхівках ялинок як символ Христа, Який народжується, приходить у цей світ. А який сенс Різдва має втілювати цьогорічний головний новорічний та різдвяний атрибут країни з капелюхом на верхівці?».

19 грудня на Софійській площі відбулася церемонія засвічення вогнів на головній новорічній ялинці України — із зіркою на вершечку.

Загалом організатори розмістили на площі:

  • головну ялинку країни, біля якої «мешкають маленькі ельфи»;
  • будиночки з сувенірами, гарячими напоями та смаколиками;
  • карусель та атракціон для найменших гостей Казкового лісу;
  • «неймовірні фотозони».
Все-таки зірка! Із головної ялинки України знімуть «суперечливий» відьомський капелюх