Катастрофа Ан-26. ДБР вручило командувачу Повітряних сил ЗСУ, командиру військової частини та керівнику польотів підозри
УНІАН

Державне бюро розслідувань вручило підозри у справі катастрофи військового літака Ан-26 на Харківщині.

Про це повідомив начальник відділу головного слідчого управління ДБР Вадим Приймачок під час онлайн-брифінгу.

«Нами вручено письмове повідомлення про підозру керівнику польотів військової частини А4104, який в цей день здійснював управління польотами, повідомлено про підозру командиру вказаної військової частини, який затверджував планові таблиці польотів з порушеннями, а також повідомлено про підозру командувачу Повітряних сил ЗСУ», — заявив він.

Також Приймачок додав, що командувачу Повітряних сил повідомлена підозра за ч. 3 ст. 425 КК України (недбале ставлення до військової служби), іншим двом – за ст. 416 КК України (порушення правил польотів або підготовки до них).

Посаду командувача ПС ЗСУ обіймає Сергій Дроздов.

Правоохоронці кажуть, що слідство триває і ступінь вини й відповідальність кожного військового, який мав стосунок до експлуатації літака Ан-26, ще буде перевірятися.

У ДБР кажуть, що експертиза встановила можливі порушення не лише з боку цих трьох підозрюваних.

Підозрюваних не затримали. Слідство планує звертатись до суду для обрання їм запобіжних заходів. Яких саме – поки не повідомили.

В ході проведених у кримінальному провадженні великого комплексу слідчих дій отримано беззаперечні докази, які вказують на те, що порушення правил підготовки польотів, порушення правил польотів та порушення правил експлуатації літальних апаратів мали системний і систематичний характер

Працівники відомства кажуть, що порушення були допущені на стадії підготовки польотів, оскільки на борту літака були особи, які взагалі там не мали бути. Також на стадії здійснення польоту політ дозволявся з порушенням правил експлуатації літального апарату і правил здійснення польоту.

«На стадії, коли була вже кризова ситуація, керівництвом польотів не було вжито достатніх і адекватних заходів для того, щоб уникнути цієї катастрофи» — заявляє ДБР.

В уряді говорили, що головними причинами катастрофи стали систематичні порушення правил виконання польотів та контролю за ними.

До трагедії могли призвести шість факторів, зокрема, поломка в лівому двигуні, а також прийнята в університеті практика виконання на літаку Ан-26 «зльоту конвеєром», через яку екіпаж не зміг ідентифікувати відмову техніки і своєчасно припинити зліт.

Авіакатастрофа літака Ан-26 на Харківщині — хронологія

Як ми писали раніше, увечері 25 вересня в Харківській області під Чугуєвом під час тренувальних польотів зазнав катастрофи військовий літак Ан-26, на борту якого було 27 осіб — військові льотчики і курсанти університету Повітряних сил ім. Кожедуба. Вижив тільки один курсант.

Державне бюро розслідувань назвало чотири версії катастрофи літака. Серед них — технічна несправність агрегатів літака, неналежне виконання обов'язків членами екіпажу, неналежне виконання службових обов'язків особами, які були відповідальними за управління польотами, і неналежне технічне обслуговування літака.

Членам сімей загиблих внаслідок катастрофи Ан-26 військовослужбовців держава виплатить по 1 млн 576 тис. грн допомоги.

СБУ повідомляло, що командир екіпажу перед катастрофою доповів про відмову лівого двигуна і запросив захід на посадку.

Голова Харківської ОДА також заявляв, що літак з сином командувача повітряними силами Дроздова отримав пріоритет посадки в той час, як було відомо про несправності борту Ан-26. У Повітряних силах це назвали брехнею та маніпуляцією.

Урядова комісія назвала причини катастрофи Ан-26 на Харківщині