«Катастрофа для мільйонів». Турчанки вийшли на протест за Стамбульську конвенцію
Getty images

У суботу, 27 березня, кілька тисяч жінок вийшли на вулиці турецького Стамбула з вимогою скасувати рішення влади Туреччини про відмову від Стамбульської конвенції, міжнародного договору проти домашнього насильства.

Минулого тижня президент країни Таїп Реджеп Ердоган приголомшив своїх європейських колег оголошенням про те, що Туреччина виходить із Стамбульської конвенції, названої на честь турецького міста, де ухвалили документ у 2011 році, передає Reuters.

Туреччина була однією з перших країн, що підписала Конвенцію, і турецькі жінки кажуть, що їхня безпека тепер під загрозою.

Попри велику кількість поліцейських, протестуючі зібралися на набережній площі в Стамбулі, розмахуючи фіолетовими прапорами та скандуючи гасла: «Вбивства жінок є політичними», «Захищайте жінок, а не винуватців насильства».

«Вихід із Стамбульської конвенції є катастрофою для мільйонів жінок і дітей, які проживають у цій країні», — заявила Есе Унвер, директорка Amnesty International у Туреччині.

Дані Всесвітньої організації охорони здоров’я свідчать, що 38% жінок у Туреччині протягом життя зазнають насильства з боку партнера. В Європі цей показник складає 25%.

«Ми не здамось. Ми будемо тут, поки не повернемо нашу свободу та нашу конвенцію», — каже студентка Селін Асарлар Челік.

У консервативній партії АК, ядром якої є ісламістами Ердогана, заявляють, що Конвенція, яка підкреслює гендерну рівність та забороняє дискримінацію за ознакою сексуальної орієнтації, підриває сімейні традиції та заохочує до насильства. Чиновники заявили, що турецьких жінок захищатиме внутрішнє законодавство, а не міжнародні договори.

Перша країна Ради Європи вийшла з конвенції про заборону домашнього насильства