Катастрофа МАУ. Канадська експертиза не підтвердила умисне знищення літака Іраном — ЗМІ

Офіційна судово-медична експертиза падіння літака МАУ, проведена в Канаді, нібито не виявила підтверджень, що літак був збитий навмисно. Трагедія сталася 8 січня 2020 року.

Про це повідомляє канадський громадський мовник CBC News.

У той же час вказується, що Іран досі не надав пояснення, чому і як його військові збили літак.

«Беручи до уваги сукупність доступної інформації, судово-медична команда дійшла висновку, що низка вчинків і бездіяльності іранської цивільної та військової влади привела до небезпечної ситуації, при якій раніше певні ризики були недооцінені і не враховані», — йдеться у звіті.

Відзначається, що цей звіт дає Канаді можливість запровадження санкцій проти Ірану:

«Цивільна й військова влада Ірану своїми діями і бездіяльністю безпосередньо наразила рейс PS752 й інші цивільні літаки на небезпеку, створивши умови, в яких оператор бойової системи мав можливість запустити ракети, не зумівши вжити адекватних заходів для зменшення цього високого ризику».

Іранські військові збили літак МАУ 8 січня 2020 року. За офіційною версією, це сталося через помилку оператора ППО. Український літак нібито був випадково визначений як «ворожа мета». В результаті загинули 176 осіб.

На сьогодні у справі про катастрофу в Ірані проходять 10 осіб, але офіційний Київ упевнений, що Тегеран знайшов «цапів-відбувайлів».